Artrose

Veel oudere honden krijgen last van artrose. Dit wordt vaak het eerste gemerkt in de ochtend. Na een nacht slapen zijn alle gewrichten stram en stijf en in de loop van de dag worden ze weer wat soepeler en gaat de hond weer beter lopen. Artrose is een pijnlijk proces en daarom is het belangrijk om deze ziekte tijdig te herkennen.

Artrose is slijtage van een gewricht. Dit ontstaat als het kraakbeen wordt aangetast en als reactie hierop extra bot wordt aangemaakt. Het kraakbeen kan beschadigd raken door trauma, bijvoorbeeld een botbreuk. Of een verkeerde bouw van het gewricht, zoals bij heupdysplasie. Als het proces eenmaal in gang is gezet, zal de artrose zich blijven verergeren, de snelheid waarin dit gebeurt verschilt van dier tot dier.     

Symptomen

Een gezond gewricht zal soepel bewegen door de kraakbeenlaagjes op het bot en gewrichtsvloeistof. Door artrose wordt de beweging belemmerd en dit veroorzaakt pijn bij het bewegen. Vaak is dit het duidelijkste te zien aan het begin van de dag. De gewrichten zijn dan stijf en de hond loopt stram. Met wat beweging worden de gewrichten soepeler en gaat het bewegen makkelijker.

Een aantal dingen die op pijn kunnen wijzen zijn:

-       Moeilijk opstaan

-       Stijfheid met lopen

-       Niet meer willen springen of traplopen

-       Meer liggen

-       Minder enthousiast om uit te gaan

-       Minder reactie op leuke dingen

-       Grommen bij aanraking

 

Diagnose

Tijdens het lichamelijk onderzoek zijn de aangetaste gewrichten soms verdikt en vaak pijnlijk bij bewegen. De definitieve diagnose van artrose wordt gesteld door middel van röntgenfoto’s. Hierop is de extra botgroei rond een gewricht te zien. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen ook andere redenen voor pijn worden uitgesloten, zoals bijvoorbeeld een breuk of een bottumor.

heup normheup rxheup hd

        Normale heup                Röntgenbeeld            Heup dysplasie

                                                                            met ernstige arthrose             

Behandeling

De behandeling van artrose bestaat uit meerdere factoren.

  • Het belangrijkste voor het dier is pijnstilling. Hierdoor gaat bewegen weer beter en pijnvrij. Daarnaast zal de pijnstiller ook ontstekingsremmend werken waardoor het proces van artrose vorming wordt afgeremd. 
  • Hoewel beweging goed is om soepel te blijven is het belangrijk om deze te doseren. Voorkom draaibewegingen en extreme inspanning, zoals balletjes gooien of hele lange wandelingen. Het beste is om dagelijks dezelfde hoeveelheid beweging aan te bieden en hierbij te kijken naar wat uw hond aangeeft.
  • Met voeding kunnen de gewrichten ondersteund worden. Speciaal dieetvoer dat onder andere onverzadigde vetzuren en glucosamines bevat geeft goede resultaten bij dieren met artrose. Voor dieren die al op dieet voeding staan voor een andere aandoening zijn er voedingssupplementen beschikbaar, die glucosamine, chrondoïtine, vetzuren en duivelsklauw kunnen bevatten. Enkelvoudige supplementen die voor mensen gebruikt worden zijn vaak veel minder werkzaam. De combinatiepreparaten, met voor de hond goede concentraties van de verschillende bestanddelen, hebben de voorkeur. 
  • Het is belangrijk om op het gewicht van het dier te letten. Als er minder bewogen wordt ligt overgewicht op de loer. Dit geeft een extra belasting van de gewrichten. Voor honden met overgewicht kunnen we u helpen met het afvallen door middel van een dieet en begeleiding
  • Fysiotherapie kan een waardevolle ondersteuning zijn bij uw hond met gewrichtsproblemen.

Vermoed u artrose bij uw hond? Wacht niet te lang af en maak een afspraak om de hond na te kijken.