Heusden & Altena



Gebit

Gebit

Het herkennen van gebitsproblemen

Slecht eten, stinken uit de bek en kwijlen zijn allemaal dingen die kunnen worden veroorzaakt door problemen met het gebit. Gebitsproblemen bij honden komen veel voor en veroorzaken pijn en ongemak. Mocht u merken dat uw huisdier last heeft van tandsteen is het verstandig om dit te laten verwijderen.

Honden worden zonder tanden geboren en krijgen, net als mensen, eerst een melkgebit. Vanaf 3 maanden leeftijd wordt dit geleidelijk gewisseld voor het permanente gebit. Dit is een moment waarop het verstandig is om het gebit van uw huisdier regelmatig te controleren. Vooral het wisselen van de hoektanden geeft nog wel eens problemen als de melktand vast blijft zitten en daardoor de permanente hoektand geen ruimte heeft. De hoektand kan dan scheef gaan groeien en in het tandvlees gaan prikken. Als u gebruik maakt van ons puppyconsultatiebureau dan zullen onze assistentes hier ook aandacht aan besteden.

Veruit de meeste problemen worden echter veroorzaakt door tandsteen. Dit begint met de vorming van tandplak en vervolgens tandsteen. Door de aanwezigheid van tandsteen en bacteriën raakt het tandvlees geïrriteerd en ontstoken wat pijn geeft. Dit bezorgt een dier veel ongemak met eten en vaak geeft dit een onaangename geur uit de bek. Deze ontsteking is ook gevaarlijk omdat het via het bloed terecht kan komen in belangrijke organen, zoals het hart.

Om problemen tijdig te herkennen is het belangrijk dat u regelmatig het gebit van uw huisdier controleert. Niet elk dier is even gevoelig voor het vormen van tandplak maar bij alle dieren is het zinvol om ze al op jonge leeftijd te laten wennen aan het nakijken van het gebit.

Een gebit met veel tandsteen

Gebitsverzorging

De gouden standaard voor het onderhoud van het gebit is tanden poetsen. Hiermee wordt de aanslag het meest effectief verwijderd. Omdat honden en katten niet tegen fluoride kunnen is er een speciale tandpasta voor dieren beschikbaar. Deze tandpasta is ook smakelijker voor uw dier, waardoor het minder weerstand geeft bij het poetsen. U kunt het beste op jonge leeftijd al beginnen met het poetsen. Maar ook oudere dieren kan het nog prima worden aangeleerd. Het is belangrijk om langzaam op te bouwen. Laat het dier eerst wennen aan het vasthouden van de mond, plaats rustig u vinger op de tanden en beloon het dier na elke sessie. Ga elke dag een stukje verder, totdat u de tanden helemaal kunt poetsen. Het beste is om dagelijks te poetsen, maar de nodige frequentie is per dier verschillend.

 

Andere maatregelen om het gebit schoon te houden zijn minder effectief. Deze methodes kunnen soms wel helpen bij een schoon gebit om de terugkeer van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Maar zijn meestal niet zo effectief bij een hond die al tandsteen heeft.

–       Reinigende pasta kan op de tong of tandvlees van het dier worden gebracht en heeft dan een remmend effect op bacteriën, waardoor de geur frisser blijft en de elementen schoner.

–       Er zijn vele soorten kauwstaafjes op de markt die meer of minder goed werken tegen tandsteen. Sommige geven alleen fysieke reiniging, andere bevatten ook bestanddelen, die de vorming van tandsteen voorkomen en een antibacteriële werking hebben. Sommige kauwstaafjes bevatten veel calorieën, en zijn dus niet zo geschikt om dagelijks te geven. Wij hebben goede ervaring met Orozyme® kauwsticks.

–       Honden die gevoelig zijn voor tandsteen kunnen ook baat hebben bij een speciaal gebitsverzorgend dieet. Dit dieet zorgt, door speciale structuur, grootte en vorm van de brokken dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. Daarnaast bevat het bestanddelen, die de vorming van tandsteen tegen gaan. Bijvoorbeeld Hills T/D.

–       Toevoegingen aan het drinkwater of voer geven kunnen vermindering van tandsteenvorming geven en een frissere geur in de bek. Hierbij is het wel belangrijk dat het gebit al goed schoon is, het zal geen tandplak of tandsteen verwijderen. Orozyme Aquadyl® kan door het drinkwater worden gedaan, Orozyme Buccofresh® is een poeder voor over het voer.

Gebitssanering

Heeft uw hond veel tandsteen of zelfs ontstoken tandvlees dan is een gebitssanering nodig. Onze assistentes zorgen voor een deskundige reiniging van het gebit. Om dit goed uit te kunnen voeren wordt het dier onder narcose gebracht. Alle tanden en kiezen worden schoongemaakt. Indien nodig worden er behandelingen door de dierenarts uitgevoerd, met name als er tanden en kiezen getrokken moeten worden. Dit is soms nodig als ze los zitten, beschadigd zijn of er bij de wortel een ontsteking zit.
Na de gebitsreiniging kunnen wij u adviseren hoe u herhaling van de klachten kunt voorkomen, u krijgt ook een oproep om na 2 maanden op een gratis controle consult te komen bij een van onze assistentes. Aan de hand van de bevindingen kan een advies op maat gegeven worden.

Gebitsverzorging moet worden afgestemd op het individuele dier. Voor advies bent u altijd welkom op de kliniek of kunt u even bellen.