Heusden & Altena



Vaccineren Konijn

Vaccineren Konijn

In Nederland worden Myxomatose en het Viraal Hemorragisch Syndroom (= V.H.S./R.H.D.).

Myxomatose

Myxomatose is een besmettelijke ziekte, die overgebracht wordt door muggen en die vooral onder wilde konijnen veelvuldig voorkomt. Een konijn met myxomatose kan verschillende symptomen krijgen. Een zwelling rond de neus en anus in combinatie met ontstoken ogen is vaak het eerste dat opvalt. Het konijn gaat bulten ontwikkelen, de zogenaamde myxomen, vaak rond de oren en ogen. Bij dit verzwakte konijn kunnen dan bijkomende infecties ontstaan. Het konijn is dan algeheel ziek met koorts, uitvloeiing bij neus en ogen en een algeheel gezwollen kop. Veel konijnen overlijden uiteindelijk aan deze ziekte, ondanks een mogelijk ingestelde therapie.

 

Viraal Hemorragisch Syndroom (Rabbit Haemorrhagic Disease)

Viraal Hemorragisch Syndroom  wordt in Nederland veelvuldig gezien. Het enige symptoom is acute sterfte, meestal worden er verder geen symptomen waargenomen. De ziekte wordt overgebracht door contact met besmette dieren, door besmet voer zoals gras of kruiden uit weiden met besmette konijnen. Besmetting kan tevens plaatsvinden via waterflesjes, voerbakjes, mensen en insecten.

De klassieke variant van deze ziekte, veroorzaakt door het RHD1 virus, leidt meestal tot acute sterfte, zonder dat er ziekte verschijnselen zijn waargenomen. Het RHD2 virus geeft in principe dezelfde verschijnselen als RHD1 maar het verloop is meestal iets langzamer. In beide gevallen zien we soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven. Voor VHS is geen behandeling mogelijk. Wel kunnen dieren worden beschermd door middel van vaccinatie.

Vaccinaties

Voor zowel myxomatose als VHS kunt u uw konijn beschermen met een vaccinatie. Het vaccin geeft bescherming tegen de myxomatose, de RHD 1 en 2. Dit vaccin kan al vanaf 5 weken leeftijd gegeven worden, echter moet het dan nog wel herhaald worden voor goede bescherming. Vanaf 7 weken leeftijd is een éénmalige vaccinatie voldoende voor een jaar bescherming.

Verdere maatregelen

Om de verspreiding van deze dodelijke ziektes te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen.

  • Aangezien stekende insecten een grote rol spelen in de verspreiding van myxomatose, en ook bij VHS, is een goede insectenbestrijding belangrijk. Het hok kan worden beschermd met horgaas en zorg voor goede hygiene door regelmatig te reinigen waardoor insecten niet worden aangetrokken.
  • Contact met wilde konijnen moet zo veel mogelijk worden vermeden. Weer ze uit de tuin door bijvoorbeeld de tuin aan de onderkant af te zetten met gaas en zorg dat uw konijn afgeschermd in een hok zit.
  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest, dienen grondig gereinigd te worden met water en zeep en daarna gedesinfecteerd te worden.
  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  • Neem geen zieke konijnen uit het wild mee naar huis.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed met water en zeep vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden. Laat uw konijnen in ieder geval niet in contact komen met schoeisel waarmee u over mogelijk besmet terrein heeft gelopen.