Medical taping

Geschiedenis elastisch tapen

In de jaren 80 is in Japan en Korea de elastische kinesiotape uitgevonden. Deze tape werkt anders dan de normale witte sporttape. De elastische kinesiotape heeft als doel om te mobiliseren en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Door het “liftend” effect van de tape op de huid worden diverse systemen in het lichaam geactiveerd wat direct verbetering van de functie geeft waardoor een sneller herstel van diverse blessures en klachten mogelijk is.

Omdat er een zeer goede kennis van de anatomie vereist is voor de juiste manier van tapen, is de opleiding enkel toegankelijk voor dierenartsen, dierfysiotherapeuten en dierosteopaten.tape 1tape 2

Hoe werkt de tape bij dieren?

tape 3Bij mensen werkt de tape door het liftende effect van de tape op de huid. Fasciale structuren worden geprikkeld en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangezet met als resultaat een sneller herstel van diverse klachten en blessures.  

Humaan therapeuten weten dat tapen over een behaarde huid bij mensen niet fijn is en wij adviseren dan ook voor het tapen de haren (met een hairclipper) te verwijderen. 

 

Maar waarom moeten paarden dan niet kaalgeschoren worden?

Op een lange vacht of krullende vacht zal de tape moeilijk blijven zitten en behaal je niet de resultaten die mogelijk zijn. De tape blijft goed plakken op een dunne vacht of een geschoren vacht (maar geheel ontharen is echt niet nodig !). De vacht moet wel stof- en vetvrij zijn.

De speciale tape voor paarden (VetkinTape®) geeft via de haarwortels signalen door aan de huid waardoor diverse systemen in het lichaam gaan werken.  Een lichte trek aan de haren door de tape kan al de juiste prikkel geven om reflectoire reacties op te roepen. De tapebehandeling versterkt het effect van de totale behandeling van een therapeut.

De tape blijft gemiddeld tussen de 3 en 5 dagen zitten op het paard, natuurlijk ook afhankelijk van het te tapen gebied. Afhalen dient rustig te gebeuren en in de haarrichting mee. Stukje voor stukje afrollen.

tape 4

 VetkinTape® wordt o.a. gebruikt voor:

  • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
  • Behandeling van stalbenen
  • Het beïnvloeden van fasciale structuren
  • Het behandelen van littekens
  • Peesblessures en ontstekingen
  • (Na) behandeling van blessures aan bewegingsapparaat
  • Het verbeteren van de spierfunctie (tonus verhogen of verlagen)

Denkt u dat tapen uw paard kan helpen of heeft u vragen, bel uw dierenarts!

  tape 5