Gewichts begeleiding

Ongeveer 35% van onze huisdieren heeft overgewicht. Het ontstaat vaak geleidelijk wanner er meer energie binnen komt dan wordt verbruikt, oftewel teveel voer en/of te weinig beweging. Als er eenmaal sprake is van overgewicht ontstaat er een steady-state waarbij een dier ook bij weinig eten niet meer zal afvallen. 

Wat is overgewicht?

Er is sprake van overgewicht als een dier meer dan 20% boven zijn streefgewicht zit. Een hond die 20 kg zou moeten wegen heeft dus overgewicht als hij 24 kg weegt. Het is soms lastig aan te geven wat een goed streefgewicht voor een individueel dier is. Daarom maken we gebruik van een aantal bevindingen zoals het voelen van de ribben, aanwezigheid van een taille en vetlaag op de rug. 

BCS

Nadelen overgewicht 

Overgewicht heeft een aantal nadelige effecten op het lichaam:

  • Minder uithoudingsvermogen, hierdoor gaat het dier minder bewegen en wordt het nog zwaarder. 
  • Gewrichtsproblemen komen vaker voor bij zwaardere dieren. Door het extra gewicht worden de gewrichten meer belast. 
  • Suikerziekte komt vooral bij zwaardere katten voor. 
  • Groter risico bij narcose, doordat vet ook de medicatie opneemt is er meer medicatie nodig en worden dieren langzamer wakker. 

 Afvallen 

Om gewicht kwijt te raken moet er een goede balans worden gevonden tussen minder eten en meer beweging. Teveel afvallen in korte tijd kan gevaarlijk zijn. Om een dier verantwoord af te laten vallen adviseren wij een speciaal dieet. Hierdoor krijgt een dier wel alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft maar minder energie. Tegelijk geeft dit dieet een meer verzadigd gevoel zodat het zeuren om eten minder wordt. 

Om u nog verder te ondersteunen met het laten afvallen van uw hond of kat kunt u ook bij onze assistentes terecht voor begeleiding. U maakt dan regelmatig een afspraak om te komen wegen. Tijdens het consult wordt berekend hoeveel voer u moet gaan geven en krijgt u zonodig advies over voeding en beweging. Zolang u bij ons het voer afneemt is deze service gratis.