Juni maand van het chippen

Banner _chipmaand 2017-468x 224

Maand van het chippen 

De maand juni is jaarlijks de maand van het chippen. In deze maand kunt u uw huisdier voor een gereduceerd tarief laten chippen. De chip wordt dan ook meteen op uw naam geregistreerd. Mocht u dier wel gechipt zijn maar weet u niet of de registratie klopt? Kijk dan op www.chipnummer.nl

Waarom chippen

In de praktijk worden regelmatig gevonden dieren binnengebracht. Het eerste dat wordt gecontroleerd is of het dier een chip heeft. Helaas komt het nog veel te vaak voor dat dit niet het geval is. Of dat er aan de chip geen gegevens gekoppeld zijn. 

De situatie wordt nog vervelender als het dier ziek is of verwondingen heeft. Zeker bij zeer ernstige dingen zoals een gebroken poot, een flinke wond of inwendige bloedingen wordt de behandeling het liefst eerst met de eigenaar overlegt, maar dan moet deze natuurlijk wel bekend zijn. En ook als een dier al is overleden, of als het voor het welzijn van het dier het beste is om hem in te laten slapen, is het natuurlijk fijn als u als eigenaar hiervan op de hoogte bent. 

Chippen en registreren 

Identificatie van uw huisdier kan met behulp van een microchip. De chip is ongeveer een rijstkorrel groot en wordt onder de huid aangebracht. Uw huisdier heeft daar helemaal geen last van, de chip zend ook geen signalen uit, maar zal wel reageren op een speciaal aflees apparaat. Door het chipnummer in te voeren in een online databank komen bepaalde gegevens van dier en eigenaar naar voren, dit is de registratie. 

chip

Honden

Het chippen en registreren van pups is verplicht in het nest. Om problemen met hondenhandel in beeld te kunnen brengen en te ontmoedigen moeten pups voortaan voor 7 weken leeftijd gechipt zijn en moet de fokker geregistreerd staan. Als de pup daarna naar de nieuwe eigenaar gaat, moet de hond weer binnen 2 weken op naam van de nieuwe baas geregistreerd worden. Voor honden die uit het buitenland komen geldt dat ze al gechipt moeten zijn, en binnen 2 weken moeten ze op naam staan van de nieuwe eigenaar. Omdat deze regel pas een paar jaar geleden is ingevoerd zijn nog niet alle honden gechipt. En helaas blijkt ook regelmatig dat de registratie van de chip niet klopt. 

Katten 

Voor katten is chippen nog niet verplicht. Toch adviseren wij om uw kat wel te laten chippen. Mocht u kat dan weglopen of gewond raken dan bent u als eigenaar snel te traceren. Voor binnenkatten is het ook belangrijk om ze te laten chippen. Als een dier onverhoopt toch van huis gaat is het niet gewend om buiten te komen en daardoor mogelijk gedesoriënteerd.

 Chip -huisdier