Oververhitting

Tijdens de warme zomermaanden komt het regelmatig voor dat dieren bevangen raken door de warmte. Vooral honden zijn hier gevoelig voor. Een hond verliest de meeste warmte door de ademhaling. In tegenstelling tot mensen kunnen ze maar beperkt warmte kwijtraken door te zweten, en de vacht voorkomt dat er veel warmte via de huid wordt afgestaan.
Als de lichaamstemperatuur gaat stijgen, gaan er in het lichaam bepaalde veranderingen plaatsvinden. Bij te hoge temperaturen kunnen deze veranderingen onherstelbaar zijn en kan het dier, ook als het is afgekoeld, overlijden.

Oververhitting gaat meestal gepaard met veel hijgen en lusteloosheid. Het dier zal warm aanvoelen, maar dit is soms lastig te voelen omdat de vacht veel van de warmte tegen houdt. Controleer vooral op minder behaarde plekken zoals de oren en de buik. Daarnaast kunnen ze gaan braken en zijn de slijmvliezen soms erg rood. De normale temperatuur van onze huisdieren ligt wat hoger dan bij de mens, voor een hond en kat is dit bijvoorbeeld 38 tot 39°C.

Dieren met een verhoogd risico op oververhitting zijn de kort snuitige hondenrassen, zoals de Franse en Engelse Bulldog, Boxer en Mopshond. Doordat ze vaak minder goed kunnen ventileren, raken deze dieren de warmte nog minder makkelijk kwijt. Let ook extra goed op hele jonge en oudere dieren. Deze kunnen de lichaamstemperatuur vaak minder goed reguleren. En jonge dieren kunnen erg druk zijn, waardoor ze teveel warmte produceren.

Voorkomen is beter dan genezen. Als de temperatuur gaat stijgen kunt u een aantal maatregelen nemen om oververhitting te voorkomen.

  • Probeer het dier zoveel mogelijk uit de warmte te houden en in een goed geventileerde ruimte.  Niet in de felle zon of in een afgesloten, kleine ruimte.
  • Ga alleen in de ochtend en avond wandelen, overdag zo kort mogelijk. Probeer op het warmst van de dag activiteiten tot een minimum te beperken.
  • Zorg dat er altijd voldoende vers water aanwezig is.
  • Heeft u het idee dan u huisdier het te warm heeft, koel hem dan af met water.
  • Laat de hond niet op warm asfalt of zand lopen, dit geeft behalve extra warmte ook risico op verbranding van de voetzolen.
  • Witte, of dun behaarde dieren kunt u het beste insmeren met zonnebrand. Hoewel dit voor de lichaamstemperatuur misschien minder zal betekenen, voorkomt u wel dat de huid verbrand.

Heeft u een vermoeden dat uw huisdier oververhit is? Neem dan direct contact op!