V-gel bij de kat

De endotracheale tube

De endotracheale tube is een flexSondeintubationibel buisje dat via het strottenhoofd in de luchtpijp wordt gebracht. Aan het uiteinde zit een ballonnetje dat opgeblazen kan worden waardoor het buisje op zijn plaats wordt gehouden. En er zorg wordt gedragen dat de patiënt alleen via de tube ademt en eventuele anaesthesiegassen krijgt toegediend.

Dit was de meest gangbare methode bij katten om gasanaesthesie en beademing mogelijk te maken. Het nadeel bij katten is dat er nog wel eens wat irritatie van de luchtwegen kan optreden door het inbrengen van de tube.

Bij gebitsbehandelingen gebruiken we deze methode nog wel, omdat de V-gel te veel in de weg zit om het gebit goed te kunnen behandelen.

De V-gel

De V gel is een zacht siliconen masker dat via de bek vlot kan worden geplaatst. Het zorgt voor een goede vrije ademweg. Via het masker kan de anaesthesie veilig worden toegediend. Doordat de stembanden en het strottehoofd niet gepasseerd worden treedt er geen iritatie op van het strottehoofd.

Het masker wordt bij de geseerde kat in de bek ingebracht. Het paarse gedeelte wordt in het bekje geschoven.

SDC17078 (1)

SDC17091

Via het paarse ballonnetje met ventiel wordt het masker iets opgeblazen waardoor het goed blijft zitten.

SDC17092

SDC17094

Met behulp van een gaasverbandje wordt de v-gel op zijn plaats gehouden en het ballonnetje opgeblazen. Daarna kan het anaesthesie apparaat aangesloten worden.

SDC17096

SDC17109

Het slangetje bij het paarse dopje gaat naar een analyseapparaat, waardoor wij de uitademingslucht kunnen controleren en waar nodig de anesthesie bij kunnen sturen.

Samenvatttend

Met deze V-gel beschikken wij over een snelle, goede, veilige en diervriendelijke methode om uw kat onder gasanesthesie te brengen.