Vakantie kat

Tijdens de vakantie moet er iets voor de kat(ten) geregeld worden. Waar moet u allemaal aan denken als u de kat thuis laat bij een oppas, naar het pension gaat of mee op vakantie.  

Thuisblijvers

Veel katten blijven thuis en krijgen regelmatig bezoek van de buren of familie. In de eigen omgeving zijn katten vaak het meest op hun gemak maar de afwezigheid van de vaste verzorgers kan wel extra stress geven. Probeer iemand te vinden waarmee de katten al vertrouwd zijn en probeer het vaste ritme zoveel mogelijk in stand te houden.

Gaat het dier naar een oppasadres probeer dan voor de vakantie ook even uit of dit goed gaat met eventuele andere dieren en mensen op het oppasadres. Als uw kat ook medicijnen nodig heeft, is het verstandig om van tevoren even te testen of het de vakantieoppas ook lukt om deze toe te dienen. 

Voordat u vertrekt is het verstandig om de dieren nog te behandelen tegen parasieten. Het komt geregeld voor dat mensen na een vakantie terecht komen in een vlooienplaag. 

Pension

Wilt u uw dier naar het pension brengen. Informeer van te voren bij het pension hoe de katten worden gehuisvest en of dit past bij uw kat. Reserveer ook tijdig een plaatsje, zodat u niet op het laatste moment voor verrassingen komt te staan. Katten moeten voor het pension meestal een geldige vaccnatie voor katten- en niesziekte hebben, soms is een aanvullende niesziekte vaccinatie met de neusdruppelenting (Bordetella)  ook verplicht. Heeft u huisdier gezondheidsproblemen overleg dit dan ook bij reservering en met het brengen van de kat, zodat de verzorgers hier goed van op de hoogte zijn. 

Mee op vakantie

Gaat de kat mee op vakantie? Zorg dat de reis en het verblijf zo aangenaam mogelijk zijn. In een vreemde omgeving is het niet verstandig om een kat los te laten lopen, een tuigje kan uitkomst bieden om het dier toch buiten te laten. Op vakantie binnen Nederland is het ook verstandig om uw kat te chippen. Mocht hij onverhoopt toch weglopen. 

Cat -in -suitcase -14613148648Q7 (1)

Alle dieren die buiten Nederland komen, moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort, zijn gechipt en gevaccineerd voor hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor vertrek. Voor verdere reizen, of als u met het vliegtuig gaat, kunnen aanvullende eisen per land verschillen. Dit kunt u opzoeken op de website van het LICG (www.licg.nl). Vraag ook bij uw vakantieadres na welke eisen zij stellen, soms zijn aanvullende vaccinaties vereist. 

Checklist 

Heeft u aan alles gedacht? Onderstaande checklisten zijn een hulpmiddel voor alle zaken waar u aan moet denken voor de kat tijdens de vakantie. Zowel thuis, in pension of mee op vakantie. 

Checklist vakantie kat - de voorbereiding

Checklist vakantie kat - de week voor vertrek