Vlooien- en tekenbestrijding bij de kat

Vlooien en teken zien we vaak als ongenode gast van uw kat. Door de zachtere wi943984_987192777983540_5175729933292932054_nnters van de laatste jaren komen ze ook steeds meer voor en is het tekenseizoen langer geworden.

De vlo

De vlo die we in Nederland zien is eigenlijk altijd de kattenvlo (Ctenocefalides Felis), honden hebben ook kattenvlooien. In de volksmond wordt ook dikwijls gesproken over nestvlooien en zandvlooien. Zandvlooien bestaan wel maar komen niet in Nederland voor. Nestvlooien zijn gewoon kattenvlooien die in het nest voorkomen. Ook konijnen, fretten en mensen kunnen door vlooien gebeten worden.

De cyclus van de vloPulex _irritans _Emberbolha _cycle

Op uw huisdier bevinden zich alleen de volwassen vlooien. Na een bloedmaaltijd zal de vlo eitjes gaan leggen en die vallen vervolgens uit de vacht van uw kat. De eitjes komen uit en worden larven. De larven gaan verpoppen en deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. Een hele cyclus duurt ongeveer 6 weken. Doordat de poppen zo lang overleven en "ontwaken" door trillingen kan het zijn dat lang nadat er ergens huisdieren hebben verbleven er zich een vlooienplaag kan voor doen. Dit zie je onder andere na terugkeer van vakantie, er ontstaan trillingen in huis en de poppen komen allemaal tegelijk uit, waardoor er een acuut vlooienprobleem ontstaat.

Waarom ontvlooien?Homeless -cat -587857_1280

  • Jeuk: Door de vlooienbeten ontstaat er lokaal jeuk. Dit geeft aanleiding tot krabben en kan krabplekken of ontstekingen tot gevolg hebben.
  • Overbrenging lintworm: Als uw kat een vlo opeet door het poetsgedrag, kan uw kat besmet raken met lintwormen. Vandaar moet u uw kat ook altijd extra ontwormen bij een vlooienbesmetting. Zie ook wormbesmetting kat.
  • Vlooienallergie: Een beet van een vlo kan voldoende zijn om ernstige jeuk over heel het lijf te krijgen met ontstekingen en korstjes door het krabben en likken als gevolg. Bij een echte vlooienallergie is vlooienbestrijding essentieel.
  • Overbrengen ziektes: bijvoorbeeld mycoplasma heamofilis kan door vlooien overgebracht worden.

Wanneer moet ik vlooien bestrijden?

Vlooien overleven in huis, daarom is in veel gevallen het hele jaar vlooienbestrijding nodig. Ook als uw kat niet buiten komt is de kans groot dat u aan uw schoenen vlooien in het huishouden introduceert. Als u besluit bij een binnenkat om niet het hele jaar te ontvlooien dan is het noodzakelijk om geregeld met een vlooienkammetje te controleren of er vlooien of vlooienpoepjes aanwezig zijn in de vacht van uw kat. Katten die buiten komen moeten zeker ontvlooid worden.

Teken

Teken zien we door de zachte winters steeds meer. Teken spelen een rol in de overbrenging van tekenziekten, onder andere Anaplasmose. Bij katten speelt deze ziekte echter zelden zelden een rol van betekenis. Wel kunnen teken lokale irritatie en ontstekingsreacties veroorzaken.  Teken bevinden zich in struiken en grassen.

De cyclus van de teek

De teek ontwikkelt zich via een vervelling van larve tot nimf en vervolgens tot een volwassen teek. In dit laatste stadium kunnen mannetjes en vrouwtjes worden onderscheiden. Het is een zogenaamde drie gastheren parasiet, dat wil zeggen dat hij in elk van zijn drie ontwikkelingsstadia een nieuwe gastheer zoekt. Een gastheer kan een zoogdier, vogel maar ook een mens zijn.Ixodus _ricinus _5x

Wanneer teken bestrijden bij uw kat?

Afhankelijk van de leefomgeving en het gedrag van uw kat loopt uw kat veel tot weinig risico om teken op te lopen. Als uw kat niet of nauwelijks uit een strak onderhouden tuin komt is tekenbestrijding over het algemeen niet nodig. Als uw kat verder van huis gaat en in hoog gras of struiken komt dan is de kans op teken groter.

Als uw kat wel eens met teken thuis komt of als uw kat veel in een gebied komt waar teken zitten dan is tekenbestrijding wenselijk. Teken geven met name lokaal een iritatie en soms ook een ontsteking. Dat is de reden om ook bij katten aandacht aan tekenbestrijding te besteden.

De keuze van de bestrijdingsmiddelen

Er is sinds juli 2016 een pipet op de markt die goed tegen vlooien en teken werkt. Deze pipet werkt 3 maanden en kan gegeven worden vanaf 12 weken ( minimaal gewicht 1,2 kg).

Er is een band die zowel tegen vlooien als teken werkt, deze is 7-8 maanden effectief. Het nadeel van de band is echter dat een kat deze nogal eens kwijt kan raken als het een kat is die veel klimt en ondernemend van karakter is.

Pipetten zijn er in verschillende soorten. Er is een pipet die werkt tegen teken, vlooien en wormen. Er zijn pipetten die alleen tegen vlooien werken met en zonder omgevingswerking. Een andere pipet werkt tegen spoelwormen, mijten en vlooien.

Tabletten zijn er ook voor katten, deze werken alleen tegen vlooien.

Voor de omgeving zijn er allerlei sprays op de markt, daarnaast kunt u uw kat 1 x per half jaar in laten spuiten met een middel dat er voor zorgt dat de vlooien steriel worden. Er zullen dan geen eitjes meer uitkomen. Een aantal vlooienpipetten hebben ook een omgevingswerking.

Maatwerk

Er is een ruime keuze op het gebied van de bestrijdingsmiddelen. Afhankelijk van de aard van uw kat, de besmettingsrisico's en het al dan niet gelijktijdig willen bestrijden van wormen en/of mijten kunnen wij u helpen bij het maken van een keuze. Doordat we beschikken over de modernste middelen en up-to-date informatie kunnen wij u goed adviseren en de beste producten leveren.