Gebitsproblemen bij konijnen

Konijnen hebben in tegenstelling tot onze andere huisdieren een gebit met doorgroeiende elementen. Bij goed malen en goede aansluiting, slijten elementen goed ten opzichte van elkaar af. Slecht op elkaar aansluitende elementen of een verkeerde samenstelling van het voer geeft risico op gebitsproblemen.

Gebit _SnufBij het konijn zien we zowel problemen met de snijtanden als met de kiezen. Als de snijtanden langs elkaar heen groeien kunnen ze niet meer afslijten. Dit veroorzaakt vaak pijn en ongemak bij het dier omdat de tanden dan in het tandvlees gaan prikken. Als de afslijting van de kiezen uit balans is kunnen er haken op de kiezen ontstaan. Deze kunnen zo scherp worden dat de tong of het wangslijmvlies beschadigd raakt. Daarnaast gaan de kiezen soms los zitten. Dit veroorzaakt in beide gevallen pijn en er is een risico op het ontstaan van abcessen. 

Bij problemen met de snijtanden moeten deze regelmatig afgeslepen worden of de tanden getrokken. Dit laatste gebeurt onder algehele narcose en is een lastige klus omdat de wortels erg lang en gebogen zijn. De behandeling van de kiezen gebeurt altijd onder algehele narcose, de haken worden verwijderd en de kiezen zo nodig bijgeslepen zodat ze weer mooi op elkaar aansluiten.

Om gebitsproblemen zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om goede voeding te geven. (zie voeding van het konijn

  • Onbeperkt hooi. Dit helpt om de kiezen goed af te slijten en is ook belangrijk voor een goede darmfunctie.
  • Biks mag in kleine hoeveelheden gegeven worden (cavia 10-15 gram/kg lichaamsgewicht, konijn 20-25 gram/kg lichaamsgewicht). Hierin zit calcium wat belangrijk is voor de samenstelling van de tanden en het bot van het kaakgewricht. Geef liever geen gemengd voer omdat de biks dan meestal overblijft en deze bevatten juist de goede voedingsstoffen. Teveel calcium kan ook problemen veroorzaken, dus geef niet teveel brokjes.
  • Groentes mogen aanvullend gegeven worden (bijvoorbeeld wortel).

20210218_105717

 

 

 Een konijn met gebitsproblemen kan de volgende symptomen laten zien:

  • Wel willen eten, maar het niet kunnen. Vaak moeite met harde dingen.
  • Speekselen
  • Uitvloeiing bij de neus of ogen
  • Vermageren
  • Abcessen op de kop (verdikkingen)
  • Proppen maken van hooi
  • Diarree

Als u konijn een van bovenstaande symptomen laat zien is het verstandig om hem na te laten kijken door een dierenarts. Wacht niet te lang af, want konijnen zijn erg gevoelige dieren.

 

haak kies prikt richting tong