Huisvesting

Samen of alleen?

Konijnen zijn sociale dieren, dus als u erover denkt een konijn aan te schaffen, is het beter om er twee te nemen. Zo hebben ze gezelschap en minder last van stress dan een konijn dat alleen is. In het geval van 2 konijnen is het wel belangrijk om na te denken over welke geslachten het beste bij elkaar passen; idealiter zijn dat een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje. Gesteriliseerde vrouwtjes kunnen vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen zijn. Bij rammen is het risico op vechten groter, zeker als ze niet gecastreerd zijn.

Het wil nog wel eens gebeuren dat een konijn toch een ander geslacht blijkt te hebben dan tijdens de verkoop werd gedacht. Controleer dit daarom ook tijdig en voorkom vervelende verassingen.

Natuurlijk gedrag

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Een konijn in het wild heeft redelijk veel beweging zoals rennen, holen graven en knagen. Probeer het konijnenhok zo te maken dat uw konijn dit gedrag ook (deels) kan uitvoeren. Zorg in ieder geval voor een veilige, overdekte ruimte waar ze zich vrij kunnen bewegen en zich veilig voelen. Alle konijnen hebben beweging nodig, binnenshuis kunt u dit realiseren door ze regelmatig los te laten, maar liefst op een niet al te gladde vloer. Geef konijnen zo mogelijk dozen en buizen waar ze zich in kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen rennen. 

Konijn in huis

Konijnen die binnen worden gehouden, kunnen gemakkelijk zindelijk worden gemaakt. Gebruik hiervoor liever geen kattenbakvulling, want sommige soorten zijn schadelijk als ze opgegeten worden. Oude kranten of stro kan prima voldoen als vulling in de konijnenbak. Zet de bak op een plaats waar het konijn in het hok het meeste plast en poept zodat ze eraan kunnen wennen. Eenmaal gewend aan de bak kan deze geleidelijk verplaatst worden.

Bodembedekking in het hok

De bodembedekking van het konijnenhok speelt een hele belangrijke rol voor de gezondheid van het konijn. Bij een verkeerde ondergrond kan uw konijn allerlei problemen krijgen. Die problemen variëren van ontstoken hakken en zoolkussens tot verschillende inwendige ziekten aan onder andere lever en luchtwegen.

Uit onderzoeken is duidelijk geworden dat zaagsel van met name naaldbomen (sparren en dennen) erg schadelijk kan zijn voor het konijn.

Een meer geschikte ondergrond voor konijnen kan bestaan uit:

  • Papiersnippers of krantenpapier
  • Katoenprodukten
  • Gemalen maiskernen
  • Zaagsel van andere houtsoorten (bijvoorbeeld populieren)
  • Geperste pallets van houtvezel of papier

Als de bodembedekking niet regelmatig (minimaal 1 keer per week) verschoond wordt, kunnen de pootjes van uw konijn gaan zweren en geïnfecteerd raken, vooral als het konijn ook nog te zwaar is. De poten moeten regelmatig worden gecontroleerd en de nagels zo nodig geknipt.