Myiasis (Madenziekte) bij het konijn

Myiasis of madenziekte komt bij verschillende dieren voor onder andere bij konijnen en schapen. Deze aandoening wordt overgebracht door de groene vleesvlieg (Lucilia sericata). De vlieg legt eitjes op de huid van het konijn, in veel gevallen rond de anus. Deze vlieg wordt aangetrokken door aangekoekte ontlasting in dit gebied en de geur die de ontstoken huid veroorzaakt. De aangekoekte ontlasting komen we regelmatig tegen als gevolg van verkeerde voeding. Uit deze eitjes komen maden die onder de huid kruipen en daar een enorme ravage aanrichten.

Lucilia_sericata

 

Konijnen met madenziekte hebben de volgende symptomen:

  • Meestal een nat en vies achterwerk
  • Stinken (vrij typische geur)
  • Er kunnen maden zichtbaar zijn
  • Sloom en suf

Myiasis-

De diagnose wordt meestal snel gesteld op het spreekuur omdat de maden goed zichtbaar zijn bij zorgvuldige inspectie. Het konijn zal gewassen worden met een middel dat de maden dood. De losse en vieze haren worden verwijderd. Daarnaast krijgt het konijn antibiotica, pijnstiller en zalf of spray voor de aangetaste plekken. Bij late vaststelling van de ziekte kan er zoveel beschadigd zijn dat de prognose matig tot slecht wordt.

Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom overgewicht van uw konijn, een dik konijn zal minder goed kunnen poetsen en daardoor eerder aangekoekte ontlasting hebben en zorg voor een optimale voeding zodat de ontlasting droog en stevig is. Zorg dat het hok schoon en droog is, haal natte en vieze plekken uit de vacht van het konijn. Daarnaast beschikken we over een spot-on pipetje dat u op de vacht kunt doen om myiasis te voorkomen, Het middel moet vanaf het vroege voorjaar tot het najaar gebruikt worden. Dit middel werkt preventief maar is bij een reeds aangetast konijn niet voldoende als behandeling.