Heusden & Altena



Giardia

Giardia

Giardia is een infectie die voor veel van de diarree gevallen bij honden verantwoordelijk is. Giardia is een darmparasiet (een flagellaat). Niet alle honden worden ziek van de infectie er zijn ook symptoomloze dragers. 10-20% van de honden kan besmet zijn met Giardia.

Infectieroute en symptomen

Giardia produceert cystes, deze cystes worden uitgescheiden met de ontlasting van uw hond en komen zo in de omgeving en in de vacht terecht. Door het wassen van de vacht door uw hond vindt er voortdurend herinfectie plaats van uw huisdier. Daarnaast kunnen andere dieren de cystes uit de omgeving opnemen.

Niet iedere hond wordt ziek van een besmetting het zijn met name de dieren met een lagere weerstand die klinische symptomen gaan ontwikkelen. Daarom zijn het vaak jonge dieren die deze infectie doormaken, pups hebben van nature een mindere weerstand. daarnaast veroorzaakt de verhuizing van de fokker naar de nieuwe eigenaar stress, waardoor ook de weerstand lager wordt. Ook oude dieren hebben een lagere weerstand en zijn gevoeliger. Bij een hoge infectiedruk kunnen alle honden geïnfecteerd raken.

Giardia veroorzaakt een chronische diarree bij honden. Er kan bij pups een groeiachterstand optreden. Vaak is de ontlasting, in eerste instantie, wat wisselend van consistentie. Meestal is uw hond er niet echt ziek van, maar zeker bij een zware infectie kunnen er wel degelijk ernstiger vormen van diarree voorkomen. Ook zal de algemene conditie achteruit gaan, minder goed in de vacht zitten en wat gaan vermageren.

Diagnose

 

Bij aanhoudende diarreeproblemen en met name bij jonge dieren zal onze dierenarts al snel aan een Giardia infectie denken. Door wat ontlasting af te nemen en een sneltest test te doen kunnen we snel en met zekerheid een infectie vast stellen. Daarnaast is er microscopisch onderzoek van de ontlasting mogelijk (dan is het wenselijk om 3 dagen ontlasting te verzamelen).

Een positieve giardiatest.

 

Therapie

De therapie bestaat uit behandeling met panacur of metronidazol, het is niet altijd te voorspellen op welk middel de parasiet het beste reageert. Om herbesmetting te voorkomen is het belangrijk  om uw hond ook te wassen. Bij voorkeur bij aanvang van de behandeling en dagelijks het achterwerk van uw hond.

Omdat giardia erg bemettelijk is moeten alle honden en katten in het huishouden gelijktijdig te behandelen. De parasiet kan een dusdanige schade aanrichten aan de darm dat de diarree soms onvoldoende onder controle is als de parasiet al dood is. Daardoor passen we soms ook nog andere middelen en dieetmaatregelen toe.

Naast behandeling van uw huisdieren is hygiëne erg belangrijk, ruimtes moeten grondig gereinigd worden en daarna goed drogen. Kleedjes en dergelijke op 60 graden wassen, daarna kunnen ze het beste in de droger of in de felle zon gedroogd worden.

Besmettelijk voor de mens

Het is erg belangrijk om op de hygiëne te letten als uw hond geïnfecteerd is met giardia, Giardia is namelijk ook besmettelijk voor mensen. Daarom steeds handen wassen, contact met de ontlasting proberen te vermijden. Ontlasting in tuin en op veldjes waar kinderen spelen goed opruimen.