Heusden & Altena



Aanschaf van een hond

Aanschaf van een hond

Voordat u een hond aanschaft is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Wilt u een jonge hond of liever een wat oudere, wat heeft u te besteden en welk ras past het beste bij u en uw leefgewoontes.

Verschillende rassen hebben heel verschillende karakters en behoeften. Jachthonden of veedrijvers hebben veel energie en moeten naast veel beweging ook mentaal uitgedaagd worden. Erfhonden hebben van nature een waaks karakter. Over de verschillende rassen zijn honderden boeken geschreven. En met de enorme hoeveelheid informatie op internet kunt u de hond vinden die het beste bij u en uw situatie past.

Bedenk goed hoeveel u per maand te besteden heeft. Een hond van 40 kilo eet aanzienlijk meer dan een hondje van 5 kilo. Er zijn vaste kosten voor zaken als ontwormen, vaccinatie, hondenbelasting en eventueel trimmen. Houd een potje achter de hand voor onvoorziene omstandigheden, of verzeker de hond, zodat u deze kosten meer kunt spreiden.

Wilt u een hond uit het asiel of via een herplaatsing? Laat u goed informeren over het karakter van de hond en neem de tijd om kennis te maken. Kan de hond samen met andere dieren; hoe gaat hij om met kinderen en kent de hond de basis commando’s. U mag gerust een paar keer langsgaan om een weloverwogen keus te maken. Het is vervelend als u een hond adopteert en na een paar dagen al tot de conclusie komt dat het niet gaat.

Wilt u liever een pup? Vanuit een rasvereniging kunt u informatie krijgen over betrouwbare fokkers. Een hond met een stamboom kost gemiddeld tussen de 600 en 1200 euro. Wees altijd op uw hoede als een rashond voor veel minder geld wordt aangeboden. De handel in pups is de laatste jaren enorm toegenomen, waarbij het dierenwelzijn wordt aangetast. Helaas is hierbij de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ vaak van toepassing. Vooral als later blijkt dat de gezondheid van het dier toch te wensen overlaat of gedragsproblemen ontstaan.

Gaat u bij een nestje kijken, wees dan kritisch en zorg dat u naar een aantal zaken kijkt en informeert. Zijn de pups in een huiselijke omgeving opgegroeid en is de rest van het nest en de moeder aanwezig? Heeft de fokker maar 1 of enkele nesten in huis? Zijn de pups schoon, vrij van vlooien, onderzoekend en nieuwsgierig? Vraag na bij de fokker wanneer de pups ontwormd zijn en of ze met 6 weken zijn gevaccineerd en gechipt.

Het is wettelijk verplicht om pups tot 7 weken bij de moeder te laten, niet alleen voor de voeding, maar ook voor het contact met nestgenoten. Laat u dus niet verleiden om een pup van 6 weken mee naar huis te nemen. Ga als u de pup in huis neemt even langs uw dierenarts voor controle. Voor vragen kunt u altijd bellen of binnen komen lopen.