Heusden & Altena

Artrose

Artrose

Veel oudere honden krijgen last van artrose. Dit wordt vaak als eerste opgemerkt in de ochtend. Na een nacht slapen zijn alle gewrichten stram en stijf en in de loop van de dag worden ze weer wat soepeler waardoor de hond weer beter gaat lopen. Artrose is een pijnlijk proces en daarom is het belangrijk om deze ziekte tijdig te herkennen.

Artrose is slijtage van het gewricht. Dit ontstaat als het kraakbeen wordt aangetast en als reactie hierop extra bot wordt aangemaakt. Als het proces eenmaal in gang is gezet, zal de artrose zich blijven verergeren; de snelheid waarin dit gebeurt verschilt van dier tot dier.

Symptomen

Een gezond gewricht zal soepel bewegen door de kraakbeenlaagjes op het bot en gewrichtsvloeistof. Door artrose wordt de beweging belemmerd en dit veroorzaakt pijn bij het bewegen. Vaak is dit het duidelijkste te zien aan het begin van de dag. De gewrichten zijn dan stijf en de hond loopt stram. Met wat beweging worden de gewrichten soepeler en gaat het bewegen makkelijker.

Een aantal dingen die op pijn kunnen wijzen zijn:

–       Moeilijk opstaan

–       Stijfheid met lopen

–       Niet meer willen springen of traplopen

–       Meer liggen

–       Minder enthousiast om uit te gaan

–       Minder reactie op leuke dingen

–       Grommen bij aanraking

Diagnose

Tijdens het lichamelijk onderzoek zijn de aangetaste gewrichten soms verdikt en vaak pijnlijk bij bewegen. De definitieve diagnose van artrose wordt gesteld door middel van röntgenfoto’s. Hierop is de extra botgroei rond een gewricht te zien. Met behulp van röntgenfoto’s kunnen ook andere redenen voor pijn worden uitgesloten, zoals bijvoorbeeld een breuk of een bottumor.

 

Behandeling

De behandeling van artrose bestaat uit 4 factoren:

  1. Pijnstilling en ontstekingsremming: hierdoor gaat bewegen weer beter en pijnvrij. Door de ontstekingsremmende werking zal het proces van artrose worden afgeremd.
  2. Supplementen:
    • Supplementen die een specifieke ontstekingsremmende werking hebben op het gewricht met artrose.
    • Supplementen of voeding die de gewrichten verder kunnen ondersteunen.
  3. Gewicht: overgewicht betekent een extra belasting voor de gewrichten. Als uw huisdier last heeft van overgewicht kunnen wij helpen met het afvallen door middel van een dieet en begeleiding.
  4. Beweging: het is belangrijk om een hond met artrose in beweging te houden. Hierdoor blijven de gewrichten soepel, behoudt de hond spiermassa en kracht. Daarnaast is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Zorg voor een regelmatige, gecontroleerde beweging, afgestemd op uw hond.

Artrose zorgprogramma

Voor honden met artrose is het belangrijk om in beweging te blijven en om spiermassa te behouden. Om u en uw hond daarbij te helpen hebben wij een artrose zorgprogramma opgestart. Dit programma bestaat uit massagetechnieken en bewegingsoefeningen die u samen met onze assistente gaat toepassen bij uw hond. Daarnaast is het de bedoeling dat u ook thuis aan de gang gaat met deze technieken. Het is een intensief programma maar daardoor is het effect vaak al na enkele weken te zien. De assistente zal in het begin wekelijks met u en de hond aan het werk gaan en met u bespreken hoe het thuis gaat. De gekozen technieken worden afgestemd op de mogelijkheden van de hond en de locatie van de artrose.

Vermoed u artrose bij uw hond? Wacht niet te lang af en maak een afspraak om uw hond na te kijken.

Met het artrose zorgprogramma gaat u zelf aan de slag om uw huisdier zo goed mogelijk te ondersteunen