Heusden & Altena



Castratie hond

Castratie van de reu wordt niet standaard aanbevolen, maar kan in een aantal gevallen wel verstandig zijn. Een belangrijke indicatie is het optreden van ongewenst gedrag, zoals weglopen, rij-gedrag en dominantie problemen. Het is belangrijk te beseffen dat ongewenst gedrag op meerdere fronten moet worden aangepakt. Op onze kliniek hebben wij een assistente die gespecialiseerd is in gedrag die u hierbij kan helpen.

Daarnaast zijn er medische redenen om te castreren. Voorhuidontsteking wordt nogal eens gezien bij niet-gecastreerde reuen. Dit kan ook behandeld worden met speciale cleaner, maar vaak komt het probleem dan weer terug. Na castratie daalt de testosteron spiegel in het bloed en is het probleem meestal verholpen.

Bij oudere reuen kan de prostaat een probleem vormen. De hond verliest druppeltjes bloed en heeft soms aandrang. De prostaatvergroting wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige weefseltoename. Dit alles gebeurt onder invloed van hormonen. Door te castreren verdwijnt de invloed van testosteron en zal de prostaat weer kleiner worden, dit kan een chirurgische of een chemische castratie zijn.

Bij niet-gecastreerde reuen zonder een van bovengenoemde problemen is er geen indicatie voor castratie.

De operatie

Het liefst castreren we wanneer de hond is uitgegroeid. Afhankelijk van het ras is dat tussen de 9 en 14 maanden. De hond wordt onder totale narcose gebracht en zal in rugligging worden geopereerd. De testikels worden via een sneetje in de huid verwijderd. De bloedvaten worden afgebonden en de huid wordt weer dicht gehecht, als het lukt gebeurt dit onderhuids. Afhankelijk van het karakter van de hond, krijgt hij een kraag om of kunnen we de hond een beschermend rompertje aanpassen.

Na de operatie blijft uw hond onder ons toezicht tot hij voldoende wakker is en naar huis kan. De eerste week zal de hond rustig aan moeten doen en na 10 dagen kunnen eventuele hechtingen worden verwijderd.

Chemische castratie

In sommige gevallen kan een chemische castratie gewenst zijn. Bijvoorbeeld als een reu op latere leeftijd nog als dek-reu moet worden ingezet, of om te beoordelen of gedragsproblemen verbeteren met een castratie.

Er zijn 2 verschillende opties om chemisch te castreren. Met een injectie kan een kortdurend effect worden bereikt, maar deze werkt niet voor alle reuen even effectief. Voor een lange termijn oplossing is er een implantaat dat 6 tot 12 maanden werkt, hier zien we eigenlijk altijd goede resultaten van. Een nadeel is dat het libido de eerste weken toe kan nemen en dat het tot 6 weken duurt eer de reu onvruchtbaar is.

Cryptorch

Wanneer één of beide testikels niet zijn ingedaald noemen we een hond cryptorch. Dit is geen medische noodzaak om de hond te castreren. Wel is het verstandig om niet met deze honden te fokken.

De testikels in de buik hebben, door de hogere temperatuur in de buik, een verhoogde kans op het ontstaan van tumoren. Op het moment dat er een afwijking in de testikels geconstateerd worden, is die goed operatief te verhelpen.

Mocht het toch nodig zijn om een cryptorche hond te castreren dan is de castratie wat uitgebreider dan normaal. De niet ingedaalde testikels zitten meestal in de buik en via een  snede in de huid en buikwand kunnen deze worden gelokaliseerd en verwijderd. Mocht de hond ook nog een ingedaalde testikel hebben dan wordt deze via de normale manier verwijderd.