Heusden & Altena



Sterilisatie hond

Sterilisatie hond

De sterilisatie is de meest uitgevoerde operatie bij de teef. De belangrijkste reden om te steriliseren is voorkomen dat een hond loops wordt en drachtig kan worden. Daarnaast zijn er medische redenen om tot sterilisatie over te gaan. Eigenlijk is de sterilisatie zoals wij die uitvoeren een castratie. Waarbij de eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt tijdens de operatie beoordeeld en zo nodig ook verwijderd.

Er zijn verschillende redenen om een hond te steriliseren:

  • Voorkomen van loopsheid en dracht.
  • Verlagen van de kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd
  • Voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd
  • Verminderen van de kans op suikerziekte
  • Voorkomen van schijnzwangerschap

De operatie

De operatiewond na de sterilisatie

Bij voorkeur steriliseren we de teef circa 3-4 maanden na de eerste loopsheid. Het risico op complicaties is dan het kleinste. Ook is het mogelijk om voor de eerste loopsheid te steriliseren, omstreeks de leeftijd van 6 maanden. Dit heeft als nadeel dat de teef nog niet geheel volgroeid is. Het voordeel van vroeg steriliseren is dat de eerste loopsheid voorkomen wordt en er dus geen ongewenste dracht kan optreden.

De hond wordt onder totale narcose gebracht en zal in rugligging worden geopereerd. In het midden van de buik wordt er een zo klein mogelijk sneetje gemaakt en de eierstokken worden verwijderd. De baarmoeder wordt verwijderd als daar een indicatie voor is.

Na de operatie blijft uw hond onder ons toezicht tot ze voldoende wakker is en naar huis kan.

De eerste dag na de operatie is ze vaak nog een beetje rustig en zal nog wat minder eten. Daarna gaat het snel beter. Na ongeveer 10 dagen worden de hechtingen (als het nodig is) verwijderd. Om te voorkomen dat de hond de wond te veel likt krijgt de hond een kraag of een romper mee. U kunt zelf kiezen wat u het fijnste vindt.

Nadelen van de sterilisatie

  • Door de hormonale veranderingen heeft de hond de neiging om dikker te worden, daarom is het verstandig de voeding te verminderen en het gewicht in de gaten te houden.
  • Met name grotere honden kunnen een enkele keer op oudere leeftijd incontinent worden, dit is met medicijnen goed te behandelen.
  • Vachtveranderingen kunnen plaats vinden bij sommige rassen.
  • Een agressief teefje kan agressiever worden.

Over het algemeen is het zo dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.