Heusden & Altena

Vakantie hond

Vakantie hond

Tijdens de vakantie moet er ook wat geregeld worden voor de hond. Gaat de hond naar een oppasadres of naar pension? Of mee op vakantie? Afhankelijk van waar u voor kiest zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zorg dat u goed bent voorbereid en voorkom onnodige stress vlak voor of tijdens de vakantie.  

Oppas 

Heeft u een oppas voor de hond, of iemand die de hond in zijn vaste omgeving komt verzorgen, plan dan voor de vakantie vast een oefendagje in. Blijkt dan dat het niet goed gaat binnen het opvangadres, bijvoorbeeld met de andere dieren in huis, heeft u nog tijd om op zoek te gaan naar een andere oplossing.  

Pension  

Zorg dat u bij een pension op tijd reserveert. In de drukke vakantieperiode zijn veel pensions volledig bezet en is het niet mogelijk om op het laatste moment een plekje te krijgen. Informeer ook tijdig naar welke vaccinatieverplichtingen het pension stelt. Zijn er specifieke gezondheids- of gedragsproblemen, overleg dit van te voren zodat de verzorgers hiervan op de hoogte zijn. Geef het ook duidelijk aan als u een teefje heeft die loops is, dit net is geweest of kan worden.  

Mee op vakantie 

De reis  

Gaat u een lange reis maken? Zorg er voor dat uw voldoende ruimte reserveert in de auto op een veilige plaats. Laat de temperatuur niet te hoog oplopen en ventileer goed zodat uw hond ook zijn warmte kwijt kan. Laat de hond tijdens de plaspauzes lekker bewegen en zorg dat u water en voer bij de hand heeft. Laat hem nooit in de auto achter, dit kan levensgevaarlijk zijn. Voor dieren die last hebben van reisziekte zijn medicijnen beschikbaar. Honden met reisziekte hebben vaak last van kwijlen, soms braken en zijn vaak angstig en onrustig tijdens de autorit. 

Naar het buitenland  

Als u naar het buitenland reist zijn er aanvullende maatregelen nodig om uw huisdier goed te beschermen tegen parasieten. En zijn er verplichtingen met betrekking tot het paspoort en vaccinaties. In warme gebieden moet u ook goed uitkijken dat uw hond niet oververhit raakt. En zorg dat de reis en het verblijf zo aangenaam mogelijk zijn. 

Alle dieren die buiten Nederland komen, moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort. Daarnaast moeten ze zijn gechipt en gevaccineerd voor hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor vertrek. Gaat u naar Engeland of Noorwegen? Dan moet uw hond voor vertrek ontwormd worden bij de dierenarts en dit in het paspoort vermeld worden. Voor verdere reizen, of als u met het vliegtuig gaat, kunnen aanvullende eisen per land verschillen. Dit kunt u opzoeken op de website van het LICG (www.licg.nl). Vraag ook bij uw vakantieadres na welke eisen zij stellen, soms zijn aanvullende vaccinaties vereist.  

Bescherming tegen parasieten 

Welke keuze u ook maakt, het is sowieso verstandig om te behandelen tegen vlooien en teken voor de vakantieperiode. Op vakantie in binnen- en buitenland zijn soms andere parasieten actief, die ziektes kunnen overbrengen. Afhankelijk van waar u naar toe gaat kunnen andere middelen nodig zijn dan wat u standaard gebruikt. En soms is het ook nodig om bij thuiskomst nog te behandelen.  

Vossenlintworm 

Ook in Nederland, met name het oosten van het land, is het risico op besmetting met de vossenlintworm groot. Hoewel de hond van deze parasiet weinig hinder ondervindt, kan hij wel eieren uitscheiden die gevaarlijk zijn voor mensen. Ontwormen van de hond vermindert de uitscheiding. Daarnaast kunt u zelf maatregelen treffen door onder andere goed de handen te wassen en geen wilde vruchten ongewassen te eten. 

  

Hartworm 

Hartworm is een parasiet die vooral in de warmere gebieden voorkomt, zoals Spanje, Zuid-Frankrijk en Griekenland. Het wordt overgebracht door een mug die we in Nederland gelukkig nog niet zien. De volwassen wormen beschadigen het hart en de grote vaten van de longen. Het behandelen van de worm is niet zonder risico en na de behandeling blijft de hond soms last houden door de aangerichte schade. Daarom is het verstandig om honden na bezoek van een risicogebied preventief te ontwormen en dit na 4 weken nogmaals te herhalen. Niet alle middelen beschermen tegen de hartworm, kom hiervoor even langs bij de kliniek. 

Teken 

In Zuid-Europa komen 2 ziektes voor die worden overgebracht door teken, namelijk Babesia en Ehrlichia. Tot nu toe hebben deze ziektes niet kunnen overleven in de Nederlandse tekenpopulatie maar ze worden wel gezien bij honden die in het buitenland zijn geweest. Babesiose is een ziekte van de rode bloedcellen. Het geeft in eerste instantie vage symptomen zoals koorts en sloomheid en uiteindelijk krijgt de hond bloedarmoede. Ehrlichia zit in een witte bloedcel en geeft in eerste instantie vaak weinig symptomen, pas maanden later ontstaan problemen zoals vermageren en bloedarmoede. 

Niet alle tekenmiddelen op de markt zijn even effectief. Wij adviseren voor de Zuidelijke landen een tekenmiddel dat tevens beschermt tegen de zandvliegen.  

Zandvliegen  

Zandvliegen zijn kleine mugjes, die voorkomen rond de Middellandse zee. Ze kunnen Leishmania overbrengen. Deze parasiet gaat door het hele lichaam en het duurt vaak lang voordat de ziekte zich openbaart. De eerste symptomen zijn vaak problemen met de huid, schilfers en korstjes op met name de oorranden, rond de ogen en de neusspiegel. Daarnaast worden honden slomer, mager en gaan ze stijver lopen.