Heusden & Altena



Vlooien en Teken bij de hond

Vlooien en teken zien we vaak als ongenode gast van uw hond. Door de zachtere winters van de laatste jaren komen ze ook steeds meer voor en is het tekenseizoen langer geworden.

De vlo

De vlo die we in Nederland zien is eigenlijk altijd de kattenvlo (Ctenocefalides Felis), honden hebben ook kattenvlooien. In de volksmond wordt ook dikwijls gesproken over nestvlooien en zandvlooien. Zandvlooien bestaan wel maar komen niet in Nederland voor. Nestvlooien zijn gewoon kattenvlooien die in het nest voorkomen. Ook konijnen, fretten en mensen kunnen door vlooien gebeten worden.

De cyclus van de vlo

Op uw huisdier bevinden zich alleen de volwassen vlooien. Na een bloedmaaltijd zal de vlo eitjes gaan leggen en die vallen vervolgens uit de vacht van uw kat. De eitjes komen uit en worden larven. De larven gaan verpoppen en deze poppen kunnen tot wel 1 1/2 jaar in leven blijven. Een hele cyclus duurt ongeveer 6 weken. Doordat de poppen zo lang overleven en “ontwaken” door trillingen kan het zijn dat lang nadat er ergens huisdieren hebben verbleven er zich een vlooienplaag kan voor doen. Dit zie je onder andere na terugkeer van vakantie, er ontstaan trillingen in huis en de poppen komen allemaal tegelijk uit, waardoor er een acuut vlooienprobleem ontstaat.

Waarom ontvlooien?

  • Jeuk: Door de vlooienbeten ontstaat er lokaal jeuk. Dit geeft aanleiding tot krabben en kan krabplekken of ontstekingen tot gevolg hebben.
  • Overbrenging lintworm: Als uw hond een vlo opeet door het poetsgedrag, kan uw hond besmet raken met lintwormen. Vandaar moet u uw hond ook altijd extra ontwormen bij een vlooienbesmetting. Zie ook wormbesmetting hond.
  • Vlooienallergie: Een beet van een vlo kan voldoende zijn om ernstige jeuk over heel het lijf te krijgen met ontstekingen en korstjes door het krabben en likken als gevolg. Bij een echte vlooienallergie is vlooienbestrijding essentieel.

Wanneer moet ik vlooien bestrijden?

Vlooien overleven in huis, daarom is in veel gevallen het hele jaar vlooienbestrijding nodig. Als u besluit om niet het hele jaar te ontvlooien dan is het noodzakelijk om geregeld met een vlooienkammetje te controleren of er vlooien of vlooienpoepjes aanwezig zijn in de vacht van uw hond.

Teken

Teken zien we door de zachte winters steeds meer. Ze spelen een rol in de overbrenging van verschillende ziektes bij de hond. Tegen Lyme kunt u eventueel ook vaccineren. Teken bevinden zich in struiken en grassen.

De cyclus van de teek

De teek ontwikkelt zich via een vervelling van larve tot nimf en vervolgens tot een volwassen teek. In dit laatste stadium kunnen mannetjes en vrouwtjes worden onderscheiden. Het is een zogenaamde drie gastheren parasiet, dat wil zeggen dat hij in elk van zijn drie ontwikkelingsstadia een nieuwe gastheer zoekt. Een gastheer kan een zoogdier, vogel maar ook een mens zijn.

Wanneer teken bestrijden bij uw hond?

De leefomgeving en het gedrag van uw hond bepaalt hoeveel risico hij heeft om teken op te lopen. Gaat u regelmatig met de hond naar plekken waar teken voorkomen dan is het verstandig om een goed tekenmiddel in te zetten.

Teken geven met name lokaal een irritatie en soms ook een ontsteking. Daarnaast kan een teek onder andere de ziekte van Lyme overbrengen.

Via de website tekenradar.nl kunt u kijken hoe hoog het verwachte activiteitsniveu van teken is.

 

De keuze van de bestrijdingsmiddelen

Voor zowel de vlooien- als de tekenbestrijding zijn er meerdere mogelijkheden.

  • Er is er een smakelijke tablet verkrijgbaar die bescherming geeft tegen zowel vlooien als teken voor een duur van 12 weken. Voor alleen vlooien zijn er ook tabletjes die 4 weken werkzaam zijn (als tekenbestrijding niet nodig is). Een enkele keer eet een hond de tablet niet spontaan op, tegenwoordig is er ook een pipet die 3 maanden werkzaam is.
  • Pipetten voor in de nek zijn er in verschillende soorten. Voor alleen vlooien of een combinatie van vlooien en teken.
  • Voor honden die naar Zuidelijk Europa gaan is een preventief middel tegen zandvliegjes nodig, daar zijn pipetten voor of banden.
  • Voor de omgeving zijn er allerlei sprays op de markt tegen vlooien. Een aantal vlooienpipetten hebben ook een omgevingswerking.

Maatwerk

Er is een ruime keuze op het gebied van de bestrijdingsmiddelen. Afhankelijk van de aard van uw hond, de besmettingsrisico’s en de gewenste manier van toedienen kunnen wij u helpen bij het maken van een keuze. Doordat we beschikken over de modernste middelen en up-to-date informatie kunnen wij u goed adviseren.