Heusden & Altena



Aanschaf van een kat

Aanschaf van een kat

Als u op zoek bent naar een kat of kitten is het meestal niet zo moeilijk om in contact te komen met verkopers. Via het asiel, internet of het briefje bij de supermarkt worden genoeg dieren aangeboden. Maar waar kunt u als koper op letten bij de aanschaf van een kat?

Voordat u een kat in huis neemt is het verstandig om na te denken over wat voor type kat u zoekt. Moet het een echte binnenkat zijn of juist een jager. Een echte kroelpoes of een speelmaatje voor de kinderen? Er zijn altijd katten op zoek naar een nieuw baasje. In het asiel zitten zowel kittens als oudere dieren. De verzorgers kunnen u meer vertellen over de verschillende katten en u heeft de mogelijkheid om een kat te kiezen met een karakter dat past bij uw eigen situatie. Wilt u graag een raskat? Neem dan contact op met de rasvereniging om te vragen naar goede fokkers.

Heeft u een leuke kat gevonden, vraag dan altijd goed na of het dier goed ontwormd en ontvlooid is. Eventueel al gevaccineerd, dit mag vanaf een leeftijd van 9 weken, en wel of niet gechipt. Let op ziekteverschijnselen zoals niesen, vieze ogen, vieze oren en een mooie, glimmende vacht. Vraag ook specifiek naar eventuele ziekte in het verleden zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Kitten Niesziekte

Kitten met niesziekte

Een jonge kitten hoort nieuwsgierig te zijn en speels. De eerste levensmaanden zijn cruciaal voor een goede socialisatie. Kittens moeten in deze periode veel contact hebben met mensen en liefst ook met kinderen en andere huisdieren. Is een kitten heel bang of zelf agressief dan is het onvoldoende gesocialiseerd en dit is op latere leeftijd bijna niet meer te herstellen. Houdt er rekening mee dat deze katten niet op schoot komen kroelen en dat bijvoorbeeld dierenartsbezoeken vaak grote problemen geven. Wilde moeders geven meestal ook wilde kittens waar over het algemeen weinig mee te beginnen valt. Let er bij een kitten ook op dat ze niet te vroeg bij de moeder weggaan. Wettelijk is vastgesteld dat ze minimaal 7 weken in het nest moeten blijven, en dat is niet voor niets. Fokkers van raskatten laten de dieren vaak pas na de 2e vaccinatie, op 12 weken, uit het nest.