Heusden & Altena

Artrose bij de kat

Artrose bij de kat

Artrose bij de kat

Artrose ontstaat door de slijtage van de gewrichten van uw kat. Het kraakbeen verdwijnt op plekken in het gewricht en er kunnen botwoekeringen ontstaan in het gewricht. Dit geeft aanleiding tot ontsteking en pijn. De aandoening komt vaak voor bij oudere katten, ca 80% van alle katten boven de 12 jaar heeft last van artrose. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Vaak gaan ze minder bewegen en zullen ze minder vaak en minder hoog springen. Vaak zijn beide kanten aangedaan, waardoor een kat ook niet duidelijk kreupel gaat lopen.

Lees voor het herkennen van pijn: Pijn bij de kat herkennen

 De diagnose

Bij klinisch onderzoek maakt de kat zijn of haar ongenoegen vaak kenbaar, als we de heupen of de rug onderzoeken. Artrose kan echter in alle gewrichten voorkomen. Om de diagnose te bevestigen kunnen we een röntgenfoto maken. De veranderingen op de röntgenfoto zijn vaak vrij subtiel, maar dat neemt niet weg dat de pijnklachten er wel zijn.

 

 

De therapie

Omdat er sprake is van een ontsteking in het gewricht, zullen we veelal gebruik maken van ontstekingsremmers, die tegelijkertijd pijnstillend zijn. Die kunnen, als het nodig is, blijvend gegeven worden. Daarnaast kiezen we vaak voor een speciale voeding of voor een voedingssuplement om de gewrichten verder te ondersteunen. Tevens kan het zinvol zijn, als de kat het toelaat, om fysiotherapie toe te laten passen door een erkende fysiotherapeut.