Heusden & Altena



De oudere kat

De oudere kat

Door een betere voeding en betere diergeneeskundige zorg worden katten steeds ouder. In de afgelopen 10 jaar is de leeftijd van de gemiddelde kat met 15% gestegen. Wij noemen een kat senior als hij 10 jaar of ouder is.

Gevolgen van veroudering:

  • Een oudere kat beweegt minder waardoor de spiermassa gaat afnemen. Ook kan er artrose van de gewrichten gaan optreden waardoor de kat stijver wordt.
  • Een oudere kat gaat vaak minder eten. Gebitsproblemen, een verminderd reuk- en smaakvermogen en verminderde activiteit spelen hierbij een rol.
  • De darmen gaan dikwijls minder functioneren, waardoor obstipatie voor kan komen.
  • Oudere katten drinken vaak minder, zeker als dit gepaard gaat met bijvoorbeeld nierproblemen, ligt uitdroging op de loer.
  • De vachtconditie gaat achteruit, doordat uw kat zichzelf minder goed gaat verzorgen.
  • Een oudere kat slaapt meer, maar vaak wel lichter. Ook kunnen er soms dementieverschijnselen op gaan treden.

Preventieve zorg:

Het is goed om uw huisdier regelmatig te laten controleren bij ons. Als u uw kat jaarlijks laat enten dan doen wij deze controle tijdens de enting en adviseren wij u waar nodig over de te nemen vervolgstappen. Bij verschijnselen die wijzen op ouderdomsziekten kan het goed zijn om eerder een afspraak te maken. Dan moet u denken aan stijf en pijnlijk lopen, vermageren, veel drinken of plassen, meer gaan braken, moeite met de ontlasting, slecht eten e.d. Daarnaast is het belangrijk om juist bij de oudere kat de entingen te blijven geven. Als dieren ouder worden wordt de weerstand duidelijk minder en is tijdige bescherming tegen de belangrijkste infectieziekten juist erg belangrijk.

Aangepaste voeding

senior voeding kat

Oudere katten hebben een andere voedingsbehoefte als jongere dieren, daarom is het belangrijk om een speciaal seniorendieet te geven. Een goed senioren voer ondersteunt de darmwerking, zorgt voor een mindere belasting van nieren en lever en zorgt voor een goede ondersteuning van huid en vacht. Brokjes zijn goed om tandsteen te voorkomen. Wel is het van belang in de gaten te houden of uw kat voldoende drinkt. Vaak drinken ze namelijk wat minder en is het goed om de watergift te waarborgen door ook wat nat voer bij te voeren. Belangrijk is ook om uw kat op meerdere plekken water aan te bieden. Katten drinken niet graag daar waar ze eten maar liefst ergens anders. Veel katten drinken beter als u een fonteintje gebruikt. Als uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld de nierfunctie minder is, of obstipatie een probleem is dan adviseren wij vaak een aangepast dieetvoer, gericht op de betreffende aandoening.

Extra aandachtspunten in de verzorging

  • Het is vaker nodig om te borstelen. Omdat de vacht slechter wordt en de kat deze zelf minder gaat verzorgen.
  • Het gebit verdient extra aandacht, vaak is er sprake van tandsteen en daardoor pijn en ongemak. Laat dit zo nodig door ons schoonmaken en zorg daarna met voeding en andere voedingssupplementen dat er minder snel tandsteen gevormd wordt.
  • Controleer de nagels wat vaker, bij oude katten kunnen deze soms gaan ingroeien en dan is knippen noodzakelijk.
  • Zo nu en dan wegen kan u eerder een aanwijzing geven dat er iets aan de hand is met de gezondheid van de kat.
  • Hou in de gaten of uw kat meer gaat drinken en/of de kattenbak veel natter is als voorheen, dit kunnen aanwijzingen zijn voor bijvoorbeeld suikerziekte of nierproblemen.

Specifieke ouderdomsklachten

  • Artrose is een aandoening van de gewrichten, door de slijtage wordt uw kat minder soepel en kan pijnklachten krijgen. Signalen kunnen zijn dat uw kat vaker mis springt, minder snel de trap op en af gaat en meer moeite heeft om in de krabpaal te klimmen.
  • Diabetes Mellitus of suikerziekte komt bij oudere katten regelmatig voor, overgewicht speelt daarbij vaak een rol. Het opvallendste signaal is veel drinken en plassen.
  • Hoge bloeddruk komt dikwijls voor, dit kan een breed scala aan problemen geven. Waaronder oogafwijkingen en nierproblemen.
  • Nierfalen wordt gekenmerkt door meer drinken en meer plassen en in een verder gevorderd stadium door slechter eten en soms ook braken.
  • Een overactieve schildklier wordt gekenmerkt door afvallen ondanks een goede eetlust en voldoende of meer drinken. Deze katten kunnen ook wat gestrest overkomen.
  • Tandvleesontsteking en kieswortelontstekingen zijn vaak het gevolg van tandsteen dat niet tijdig is verwijderd en zorgen vaak voor slecht eten en stinken uit de bek.
  • Staar kan bij de oudere kat gaan optreden waardoor het gezichtsvermogen met name in de schemering zal gaan verminderen.
  • Doofheid kan bij de ouder wordende kat een rol gaan spelen.
  • Daarnaast zullen er bij katten op oudere leeftijd ook vaker hartproblemen de kop op steken en vaker tumoren aangetroffen worden.

Aanvullende onderzoeken bij de oudere kat

Het is goed om tijdig aanvullend onderzoek te doen bij uw oudere kat. Aanvullende onderzoeken kunnen zijn:

  • Urineonderzoek: met name om de concentratie van de urine te meten, om te kijken of er suiker aanwezig is in de urine of te veel eiwit
  • Bloedonderzoek: het kan routinematig verstandig zijn om leverfunctie, nierfunctie en suikerziekte te controleren. Aanvullend kan gekeken worden naar de schildklierfunctie, de hartfunctie, aanvullend leveronderzoek of bloedarmoede.
  • Bloeddrukmeting: wordt steeds vaker gedaan bij katten. Bij een hoge bloeddruk kan tijdig ingrijpen met medicatie een groot aantal gezondheidsklachten voorkomen. Wel is dit alleen goed mogelijk als uw kat niet te gestrest is op de praktijk.
  • Röntgenonderzoek: kan ingezet worden bij onderzoek naar artrose, maar bijvoorbeeld ook bij verdenking op hartproblemen of om te kijken of de darmfunctie nog goed is (obstipatie)
  • Echo-onderzoek wordt soms ook ingezet voor verder onderzoek naar organen zoals lever, nieren en blaas.

Behandeling van de senior kat

In zijn algemeenheid geldt dat hoe eerder er ingegrepen wordt bij gezondheidsproblemen, hoe beter de kwaliteit van leven van uw kat zal zijn. En ook zal bij tijdig ingrijpen uw kat langer leven. De behandelingen per aandoening variëren nogal. Zo zal bij de ene aandoening alleen een dieetvoeding volstaan. Andere aandoeningen vereisen ook medicijnen en soms is het ook noodzakelijk om geregeld het verloop van de ziekte te controleren met behulp van bloedonderzoek of bij hoge bloeddruk met bloeddrukmetingen.

Voor iedere patiënt zijn de behandelmogelijkheden anders, graag ondersteunen wij u in de keuzes die daarin gemaakt kunnen worden en schrijven wij een passende therapie voor. Ook kunnen wij u adviseren over hoe de medicijnen toe te dienen. Tegenwoordig zijn er meer smakelijke medicijnen op de markt en zijn er hulpmiddelen om medicijnen in te geven.