Heusden & Altena

Gedrag kat

Gedrag kat

Bij katten komen regelmatig problemen voor met gedrag. Dit is vervelend voor zowel dier als eigenaar. De kat vertoont het gedrag vaak, omdat hij zich niet goed op zijn gemak voelt. Het kan soms lastig zijn om te ontdekken waarom de kat bepaald gedrag vertoont en op welke wijze u dit kunt oplossen.  

Normaal gedrag 

Een kat die zich goed op zijn gemak voelt, zal nieuwsgierig en speels zijn. Verwelkomt je met de staart en oortjes omhoog, geeft kopjes en gaat lekker op zijn rug liggen. Daarnaast verzorgt een relaxte kat zich goed, de vacht glimt en hij kan ook andere katten of de baasjes gaan ‘verzorgen’. Katten voelen zich het beste als ze een gevoel van controle hebben. Door kopjes te geven worden feromonen afgegeven die het huis vertrouwd maken.  

Stress  

Katten zijn gevoelig voor stress. Bij veranderingen in huis kan dit soms leiden tot een verandering van gedrag. Denk hierbij aan visite, een nieuwe huisgenoot of een verbouwing. Ook veranderingen in de omgeving kunnen invloed hebben op het gedrag van de kat. Dus een nieuwe kat in de buurt kan stress veroorzaken bij de huidige bewoners. Als een kat niet goed weet om te gaan met een verandering kan dit tot ander gedrag leiden.  

Probleemgedrag  

Onder probleemgedrag wordt onder andere verstaan: 

  • Onzindelijk gedrag  
  • Agressie, naar mensen of andere dieren toe 
  • Angstig gedrag 
  • Obsessief poetsgedrag 
  • Kapot maken van spullen 

Bij probleemgedrag kan soms een medische oorzaak gevonden worden. Zo kan afwijkend plasgedrag bijvoorbeeld wijzen op blaasproblemen. En blaasproblemen zien we ook vaak ontstaan bij katten met stress. Het is daarom belangrijk om uw kat met probleemgedrag goed na te laten kijken. Als er geen medische oorzaak gevonden wordt, is het belangrijk om te gaan kijken naar het ontstaan van het gedrag. Wat is er gebeurd voordat de kat het gedrag ging vertonen en kan daar iets aan worden veranderd? 

Behandeling  

Soms kunnen enkele simpele aanpassingen in het huis het voor een kat al een stuk aangenamer maken. Een kat heeft behoefte aan een plek waar hij zich kan verstoppen en bekijkt de ruimte graag vanuit een hoger perspectief. Hierbij kan een krabpaal bijvoorbeeld uitkomst bieden. Bij veel katten in huis is het belangrijk om voor voldoende kattenbakken te zorgen. De gouden regel hierbij is het aantal katten plus 1.  

Om de stress te verminderen zijn er ook verschillende middelen verkrijgbaar. Een verdamper met natuurlijke feromonen kan vaak uitkomst bieden. In sommige gevallen om een kat aan nieuwe situaties te laten wennen, maar bij stressgevoelige katten ook voor een langere periode. De feromonen worden normaal door een kat uitgescheiden en geven een rustgevend signaal af in de hersenen. Het voordeel van de feromonen verdamper is dat het eenvoudig is toe te dienen en er geen bijwerkingen zijn.

Daarnaast worden in sommige situaties tabletten met een angstverminderende werking gebruikt. Er zijn verschillende preparaten beschikbaar met elk een eigen werkingsmechanisme. Ze zijn bedoeld om angst en stress te verminderen, maar hebben geen versuffende werking.  

Voor probleemgedrag is er geen standaardoplossing. Laat een kat met probleemgedrag nakijken door een dierenarts en roep zo nodig de hulp in van een gedragsdeskundige. Het is belangrijk om te beseffen dat veel katten probleemgedrag vertonen, omdat ze zich niet lekker voelen: lichamelijk of mentaal.

Voor vragen over gedrag kunt u terecht bij onze assistentes, zij kunnen u adviseren en zo nodig een afspraak inplannen bij de dierenarts.