Heusden & Altena

Vaccinatie kat

Vaccinatie kat

Een vaccin (inenting) is een middel dat in het lichaam wordt gebracht om bescherming tegen bepaalde ziekteverwekkers op te wekken. Er worden antistoffen aangemaakt. Door deze antistoffen zal bij een nieuwe blootstelling aan deze ziekte er een betere afweer aanwezig zijn. Waardoor het dier minder of niet ziek wordt.

Wij vaccineren volgens een modern entschema. Dat betekend dat wij het entschema aanpassen aan de individuele behoeften van uw kat en dat we niet meer entingen geven dan nodig zijn om uw kat afdoende te beschermen.

Kattenziekte

Kattenziekte is een ernstige ziekte, vaak met dodelijke afloop, die veroorzaakt wordt door het panleukopenievirus. Het is een ziekte waartegen de enting erg effectief is. Het is echter wel belangrijk om te blijven enten omdat het virus erg resistent is en goed in de omgeving kan overleven. Als er minder katten gevaccineerd gaan worden tegen deze ziekte, zal kattenziekte dan ook weer snel de kop opsteken. De vaccinatie is opgenomen in de de kittenentingen op 9 en 12 weken en wordt herhaald op een jaar leeftijd. Daarna is 1 x in de 3 jaar enten tegen kattenziekte afdoende.

Niesziekte (basisenting)

Niesziekte is een complexe ziekte die veroorzaakt wordt door verschillende virussen en bacteriën. In het basisvaccin (ducat of tricat) is de bescherming tegen calici- en herpesvirussen opgenomen. Dit zijn beide virusziekten die een chronische infectie kunnen veroorzaken bij de kat die steeds terugkerende klachten kunnen veroorzaken. Niesen, ontstoken ogen, ontstoken slijmvliezen in de bek zijn hier onder andere uitingen van. Enting op jonge leeftijd is aan te raden om te voorkomen dat uw kat geïnfecteerd raakt, maar ook bij chronische dragers zal de enting over het algemeen de ziektesymptomen verminderen. Vaccinatie is opgenomen in de kittenenting op 9 en 12 weken en moet in de meeste gevallen jaarlijks herhaald worden.

Niesziekte bordetella

Bordetella is een bacterie die voorste luchtwegontstekingen kan geven. Zowel bij katten als bij honden. Katten die in een huishouden met meerdere dieren, met name ook met honden, wonen lopen een verhoogd risico op deze infectie. Inenting kan in die gevallen dan ook aan te raden zijn. Voor een bezoek aan een pension is deze extra bescherming zeker in het hoogseizoen (hoge concentratie dieren in het pension) bij de grotere pensions ook aan te raden.

Sommige pensions eisen deze vaccinatie voor uw kat wordt toegelaten in het pension. Let er wel op dit minstens 2 weken voor het pensionbezoek te laten uitvoeren. Vaccinatie vlak voor een bezoek aan het pension kan een averechts effect hebben. De enting die wij gebruiken is de Nobivac Bb van MSD, het is een neusdruppelvaccin. Voor een optimale bescherming is jaarlijks hervaccineren noodzakelijk. Bij dit vaccin kan het zijn dat uw kat enkele dagen gaat niesen, dit is een normale bijwerking van het vaccin.

Niesziekte Chlamydia

Deze enting wordt steeds meer als overbodig beschouwd, wij hebben de entstof dan ook niet meer op voorraad. Het geeft een ontsteking van met name het bindvlies bij zeer jonge kittens, nog voor de leeftijd dat vaccinatie mogelijk is. In een cattery waar dit een aangetooond probleem is kan het nuttig zijn om ouderdieren te gaan vaccineren om de infectiedruk omlaag te krijgen.

Feline Leukemie virus

Feline Leukemie is een aandoeninig die via speeksel en dergelijke overgebracht kan worden. Dus door het gezamelijk drinken uit een bak kan het overgebracht worden. Het is ook een dekinfectie en kittens kunnen al besmet raken in de baarmoeder. Het risico op een infectie in Nederland is relatief laag. Fokkatten worden soms preventief geënt om verspreiding via dekken tegen te gaan, in België wordt deze enting vaker standaard toegediend bij een kennelbezoek. Ook als er een aangetoond besmette kat in een huishouden is met meer katten kan het zinvol zijn de andere katten te vaccineren.

Rabiës (hondsdolheid)

Er bestaat op dit moment geen risico in Nederland dat katten hier hondsdolheid oplopen. Als u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland is chippen verplicht en een hondsdolheidsenting tenminste 3 weken voor vertrek. Voor sommige landen zijn er speciale eisen, kijk hiervoor op de site van het LICG.  Vaccinatie tegen rabiës is normaal gesproken maar 1 keer in de 3 jaar nodig.