Knaagdieren

 

Knaagdieren heb je in allerlei soorten en maten, allemaal met hun eigen gedrag en kenmerken.Het zijn leuke, grappige huisdieren, goed te socialiseren en over het algemeen makkelijk te houden. Natuurlijk heeft elke soort wel zijn specifieke klachten die vragen om een goede behandeling. Hierover hebben wij steeds meer kennis vergaard en door de toenemende beschikbaarheid van medicijnen speciaal voor de knaagdieren kunnen wij u ook voor deze dieren zorg op maat aanbieden. U kunt bij ons terecht voor veel voorkomende klachten als gebitsproblemen, huidklachten, blaasontsteking, luchtwegproblemen, maar ook voor operaties als castraties en sterilisaties, alsmede voor een echo of röntgenfoto van bijvoorbeeld de blaas in geval van blaasstenen.

Huisvesting

Alle knaagdieren zijn actieve dieren. Houdt er rekening mee dat uw knaagdier de beschikking heeft over een voldoende grote kooi, met plek om te rusten, te spelen en te schuilen. Voor de meeste knaagdieren is een hoge, volledig afgesloten kooi met meerdere verdiepingen de beste optie. Pas op met houten materialen omdat een knaagdier hier doorheen kan knagen.

Over het algemeen kunnen knaagdieren slecht tegen een sterk wisselend klimaat en lage temperaturen. Zorg ervoor dat de kooi in een ruimte staat met een redelijk constante temperatuur, zonder direct zonlicht of op de tocht. De bodembedekking moet zoveel mogelijk stofvrij zijn en schoon. Hiervoor zijn speciale producten te koop.

Vasthouden

Het oppakken van knaagdieren dient altijd voorzichtig te gebeuren. De dieren zijn klein en daardoor ook kwetsbaar. Let op dat u een knaagdier nooit stoort in zijn slaap want dan voelt hij zich bedreigd en kan u mogelijk bijten. De staart is bij de knaagdieren een gevoelige plek, pak dus nooit achteloos een dier op bij zijn staart want dat kan veel onnodige pijn geven.

Samen of alleen?

Gezelschap is voor de meeste knaagdieren zeer welkom. Wel is het over het algemeen het beste als u nestgenoten bij elkaar houdt van hetzelfde geslacht. Als dieren op latere leeftijd bij elkaar gezet worden is de kans groot dat ze gaan vechten, met het risico van verwondingen. Dieren van verschillend geslacht kunnen ongewenste nakomelingen geven, informeer dan eens welke mogelijkheden er zijn om ongewenste dekkingen te voorkomen door middel van castratie of sterilisatie.

Voeding

Goede voeding is erg belangrijk, elk type knager heeft zijn eigen specifieke behoefte. Sommige knaagdieren zijn herbivoor en leven in de natuur dus enkel van plantaardig voedsel. Andere knaagdieren zijn omnivoor en vullen hun dieet aan met kleine insecten.

Verschillende voerfabrikanten hebben voeders ontwikkeld speciaal gericht op één soort knager met alle benodigde voedingstoffen (bijvoorbeeld de voeders van Selective).  Ook zijn er verschillende knaagstokjes ontwikkeld om de dieren bezig te houden en de tanden te laten afslijten. Takken van bijvoorbeeld wilg, berk of hazelaar geven uw huisdier een leuke, gezonde afleiding. Om het natuurlijke gedrag van voedsel zoeken zoveel mogelijk te stimuleren kunt u op meerdere plaatsen in het hok kleine beetjes eten verstoppen.

Gezondheidsproblemen

Bij alle knaagdieren zien we regelmatig gebitsproblemen. Het gebit van knagers blijft gedurende het leven doorgroeien en als de kiezen of tanden slecht aansluiten kunnen er haken ontstaan die pijn en verwondingen veroorzaken. Het dier gaat dan vaak slechter eten, kan vermageren en soms kunnen er abcessen ontstaat.

Let u ook goed op de nagels van uw knaagdier, als ze te lang worden kunnen ze hier last van krijgen. U kunt bij ons een afspraak maken om deze te laten knippen.

Hieronder vindt u adviesbrieven waarin per diersoort wordt aangegeven welke specifieke problemen er kunnen ontstaan.

Op bezoek bij de dierenarts

Doordat knaagdieren zo klein zijn raakt het lichaam bij ziekte snel uitgeput. Wacht u dus niet te lang als u merkt dat u knaagdier niet lekker in zijn vel zit. Daarnaast hebben knaagdieren snel last van stress en kou, dus als u uw huisdier vervoert zorg dan voor een comfortabel reismandje.

CaviaCavia2

 • Gewicht: 750 tot 1000 gram
 • Levensverwachting: 5 tot 8 jaar
 • Activiteit: de hele dag door
 • Leeftijd geslachtsrijp: 45-70 dagen
 • Voeding: herbivoor (planteneter)

Een cavia is een slim en gezellig huisdier. Cavia’s zijn zelden agressief naar mensen en hebben een groot scala aan geluidjes. Als u een cavia heeft moet u met een aantal dingen rekening houden:

 • Een cavia maakt zelf geen vitamine C aan, maar heeft dit net als andere dieren wel nodig. Dit betekent dat er voldoende vitamine C in de voeding moet zitten om problemen te voorkomen. Koop daarom een goede voeding, bijvoorbeeld van Selective. Dit voer kunt u bij ons op de praktijk halen. Lees hier meer over voeding van de cavia. 
 • Cavia’s kunnen slecht tegen veranderingen, zoals ander voer of zelfs een ander voerbakje. Ze kunnen daardoor stoppen met eten met alle gevolgen van dien.
 • Bij cavia’s gaat het bekken vastgroeien als ze rond de 8 maanden oud zijn. Hierdoor kan een cavia die pas op latere leeftijd voor het eerst jongen krijgt veel problemen hebben met de bevalling. Wilt u dus met een vrouwtje gaan fokken kunt u dat het doen rond de 6 – 7 maanden leeftijd voor het eerst doen.
 • Cavia´s zijn erg gevoelig voor schurftmijt. Deze veroorzaken jeuk aan de huid, waardoor de cavia zichzelf gaat krabben met kaalheid en wondjes tot gevolg. Schurftmijt is erg besmettelijk, dus als u vermoedt dat u cavia ermee besmet is, laat dit dan zo snel mogelijk behandelen.
 • Als een cavia wordt geboren kan hij binnen een paar uur voor zichzelf zorgen. Deze nestvlieders worden geboren met volledige beharing, open oogjes en ook het gebit is al aanwezig bij de geboorte.
 • Cavia's hebben een gebit met doorgroeiende elementen. Daarom zijn ze gevoelig voor gebitsproblemen.

Hamster

 • Gewicht: 85-150 gram
 • Levensverwachting: 1 tot 3 jaar
 • Activiteit: avond en nacht
 • Leeftijd geslachtsrijp: mannetje 6-8 weken, vrouwtje 4 weken
 • Voeding: omnivoor (alleseter)

Hamsters zijn avontuurlijke nachtdieren. Het zijn echte knagers die voedsel opslaan in hun hamsterzakken. Omdat het een nachtdier is kunt u hem het beste overdag met rust laten. ’s Avonds en ’s nachts zijn het leuke speelkameraadjes. Houdt er echter wel rekening mee dat een hamster op de slaapkamer uw nachtrust kan verstoren.

Sommige soorten, zoals de dwerghamster, kunnen goed samen gehuisvest worden. De Syrische hamster (goudhamster) kunt u juist beter alleen huisvesten. Informeer hier goed naar voordat u een hamster aanschaft.

Als de temperatuur onder de 15 °C daalt kan de hamster in winterslaap gaan, let er dus op dat u hamster op een plaats staat met een voldoende hoge temperatuur.

Hamsters zijn over het algemeen niet zo vaak ziek, een aantal problemen die we bij een hamster zien:

 • Diarree: komt vaak door het overvoeren van groenvoer zoals gras of groentes. Als uw hamster diarree krijgt kunt u hem het beste even overzetten op alleen brokjes specifiek voor de hamster.
 • Verstopping: bij het geven van te weinig groenvoer gebeurt er het tegenovergestelde, uw hamster raakt verstopt. U ziet maar weinig keutels en de hamster zit niet lekker in zijn vel.
 • Natstaart: vooral jonge dieren zijn gevoelig voor deze aandoening. Het is een extreme vorm van diarree die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie. Deze ziekte is erg besmettelijk voor eventuele andere hamsters en moet zo snel mogelijk behandeld worden.
 • De hamsterzakken van een hamster kunnen soms naar buiten komen. U ziet dan een rode bult in de bek van uw hamster. Het is zaak om deze zo snel mogelijk terug te brengen in de wangzak omdat hij anders kan afsterven.

Rat

 • Gewicht: 400-800 gram
 • Levensverwachting: 2 tot 4 jaar
 • Activiteit: vooral in de avond
 • Leeftijd geslachtsrijp: 6 tot 10 weken
 • Voeding: omnivoor (alleseter)

Ratten zijn intelligente dieren die ook goed samen kunnen leven. Ondanks hun wat slechte reputatie, te danken aan de wilde soortgenoten, zijn ratten vriendelijke, speelse huisdieren.

Een rat is erg gevoelig voor stof, dit kan problemen veroorzaken aan ogen en luchtwegen. Zorg daarom voor een stofvrije bodembedekking en net als bij de andere knagers voor een kooi vol uitdagingen. Specifieke problemen die we bij de rat zien zijn:

 • Huidproblemen en dan met name jeuk, veroorzaakt door schurftmijt, soms in combinatie met schimmel. Hierdoor gaan de ratten krabben wat kaalheid geeft en mogelijk verwondingen.
 • Ratten zijn gevoelig voor problemen aan de luchtwegen. Verschijnselen die u kunt zien zijn kortademigheid, reutelen, niezen, snotneus en rode tranen. Door problemen aan de luchtwegen kan uw rat sloom worden en gewicht verliezen. Omdat een probleem snel chronisch kan worden moet u niet te lang wachten als uw rat deze problemen krijgt maar contact opnemen om een afspraak te maken.