Konijnen

Bij dierenkliniek Heusden en Altena zien we steeds meer konijnen in de spreekkamer. Door
voortdurende nascholing en een grote interesse van ons in deze diersoort kunnen wij uw
konijn de zorg bieden die het verdient. Daarnaast hebben we steeds meer geneesmiddelen en
verzorgingsproducten in ons assortiment speciaal voor het konijn, waardoor de therapie beter op
deze bijzondere dieren afgestemd kan worden.

Konijnen zijn fantastirontgen konijnsche huisdieren. Het zijn lieve dieren die specifieke behoeften hebben wat voeding en verzorging betreft. Wist u dat konijnen net als honden en katten regelmatig onderzocht en gevaccineerd moeten worden? Door de betere voeding en huisvesting worden konijnen steeds ouder en zeker bij het oudere konijn kunnen er klachten ontstaan die zorg behoeven. Lees hier verder over de ouderdomsziekten van het konijn.

 

Op deze pagina kunt u informatie vinden over veel voorkomende medische problemen bij konijnen, advies over huisvesting, voeding en het steriliseren en castreren van konijnen.

Vaccineren

Konijnen kunnen gevaccineerd worden tegen 2 ziektes: Myxomatose en Viraal Haemorhagisch
Syndroom (= V.H.S./R.H.D.). Van VHS zijn in Nederland 2 verschillende varianten. Tegen de beide varianten en myxomatose kan jaarlijks geënt worden met een combinatievaccin. Meer informatie over het vaccineren vind u hier.

 20171017_152013 (1)

Gebitsproblemen

Konijnen hebben regelmatig last van te lange tanden of kiezen. Aangezien konijnentanden tijdens de hele levensduur blijven groeien kan dit gebeuren als verkeerde voeding wordt gegeven of als de tanden niet goed op elkaar staan (malocclusie). Te lange kiezen prikken dan in het slijmvlies en veroorzaken pijn en ontsteking. U kunt dit merken aan het konijn als het niet meer wilt eten, gewicht verliest, kwijlt of zelf abcessen op snuit en kaak krijgt. Ook ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet kunnen een teken van tandproblemen zijn. Kijk hier voor meer informatie over de voeding van het konijn.

Groenvoer

Huidziekten

Oormijten zijn kleine parasieten in de gehoorgang van konijnen. Ze kunnen overmatige productie van oorsmeer veroorzaken die gepaard gaat met klinische symptomen zoals het hoofd schudden, aan het oor krabben en bloed rond de gehoorgang. Dit komt het vaakst voor bij rassen met hangoren.

Andere mijten veroorzaken droge huid en roos op de rug en schouders. Deze kunnen ook bij mensen een lichte huiduitslag veroorzaken, dus konijnen met mijten moeten snel behandeld worden.

Vlooien van honden of katten komen we ook nogal eens tegen bij konijnen als deze samen met katten of honden gehouden worden. Schimmelinfecties kunnen ook huidklachten veroorzaken. daarnaast is een veel gezien probleem bij konijnen die buiten gehouden worden myiasis (madenziekte).

Oogaandoeningen

Bij konijnen kunnen ooginfecties optreden die moeilijk te behandelen zijn. Deze manifesteren
zich als een melkachtige uitscheiding uit de ooghoek en kunnen een pijnlijke, rode huid net onder
het onderooglid veroorzaken. Dit komt voor bij abnormaal groeiende tandwortels maar ook een
verkeerde bodembedekking kan irritatie van de ogen veroorzaken. (zie adviesbrief huisvesting)

Maagdarmproblemen

Diarree is een veel voorkomend probleem bij konijnen. Voeding is hierbij een heel belangrijk aspect. Door verkeerde voeding of plotselinge veranderingen kan het maagdarmkanaal verstoord raken met diarree of gasontwikkeling tot gevolg. Het opeten van de zachte nacht keutels (de zogenaamde caecotrofen) hoort ook bij het normale gedrag van een konijn. Als dit niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld door pijn of overgewicht, ontstaat vaak ook diarree.

Konijnen kunnen ook geïnfecteerd raken door een darmparasiet, Eimeria. Dit verschijnsel heet coccidiose en kan geeft naast diarree soms ook vermageringsklachten en verminderde eetlust. Bij jonge konijnen kan de parasiet de lever infecteren. Coccidiose kan levensbedreigend zijn, de behandeling bestaat uit het bestrijden van de parasiet. En als nodig aanvullende ondersteuning zoals vocht en dwangvoeding.

Myiasis

In de zomer zien we regelmatig konijnen met myiasis, of madenziekte. Dat is een hele pijnlijke en vaak levensbedreigende situatie. In de zomer kunt u uw konijn het beste twee keer per dag controleren. Meer informatie en tips vind u hier.

Luchtweginfecties

Veel konijnen hebben Pasteurella-bacteriën in hun neusholtes. Als een konijn gestrest raakt,
kunnen deze bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen en zo de ziekte Pasteurellose, of ‘snot’,
veroorzaken.

Verschijnselen die u kunt zien bij uw konijn zijn onder meer uitscheiding uit ogen en neus,
verminderde eetlust, lusteloosheid, scheve kop, evenwichtsverlies, verlamming van de achterpoten en zware ademhaling. Het is dan van belang om tijdig te behandelen om ernstige symptomen te voorkomen.

Draainek

Een konijn dat plotseling op de zij gaat liggen of de kop scheef houdt heeft waarschijnlijk last van de parasiet Encephalitozoon cuniculi. Deze parasiet kan verschillende problemen veroorzaken, maar een konijn kan het ook bij zich dragen zonder verdere symptomen.

Scheve Kop Konijn

Overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij tamme konijnen, vooral bij vrouwtjes. Dit kan weer andere
problemen veroorzaken, zoals aangekoekte keutels en maden, leververvetting, artritis, osteoporose,urinebrand en stofwisselingsziekten. Preventie is belangrijk en het is essentieel om goed op de voeding te letten en ervoor te zorgen dat uw konijn voldoende beweegt.

Narcose bij konijnen

Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico’s van narcose bij konijnen. Met moderne medicijnen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aan gedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo hebben wij in de praktijk onder meer een speciale couveuse om uw konijn tijdens en na de narcose op temperatuur te houden.

 

Adviesbrieven