Heusden & Altena



Castratie en Sterilisatie van het konijn

Er zijn verschillende redenen om uw konijn te castreren of te steriliseren.

Baarmoedercarcinoom konijn

Een alom bekende reden is uiteraard het voorkomen van dekkingen en daarmee ongewenste nakomelingen, vooral bij het samenhouden van nestgenoten. Daarnaast zijn konijnen nadat ze geholpen zijn vaak minder territoriaal, waardoor het risico van vechten met andere konijnen afneemt. Mannetjes zullen na castratie ook minder snel gaan sproeien, wat zeker bij konijnen die binnen gehouden worden zeer ongewenst gedrag kan zijn.

Een belangrijke medische reden om vrouwelijke dieren te steriliseren is dat er bij 50-80% van alle vrouwtjes boven de 3 jaar tumoren van de baarmoeder voorkomen. Deze tumoren zijn over het algemeen kwaadaardig van karakter.

Het is dan ook goed om dan op vroege leeftijd te opereren, dat wil zeggen voor 1 jaar leeftijd.

Vanaf welke leeftijd

Konijnen kunnen al vanaf 3 maanden leeftijd geslachtsrijp zijn en moeten daarom vanaf die leeftijd het liefst ook gescheiden gehuisvest worden. Sterilisatie van het vrouwelijke konijn kan uitgevoerd worden vanaf ca. 6 maanden leeftijd en is bij het konijn een gangbare operatie. De castratie van een mannelijk konijn kan al op een leeftijd van 4 maanden, maar voorwaarde is wel dat beide testikels zijn ingedaald.

De operatie

Voor de operatie zal het konijn worden opgenomen in onze kliniek. Na de operatie mag het konijn bijkomen in onze couveuse zodat het lekker warm blijft en rustig weer wakker kan worden. U krijgt van ons ook een zakje met speciaal voer mee zodat u konijn na de ingreep zo snel mogelijk weer gaat eten.

Zoals bij iedere ingreep is er bij castratie en sterilisatie een anesthesierisico. Door het gebruik van moderne middelen en de intensieve begeleiding na de operatie, wordt dit risico zo laag mogelijk gehouden.

Konijn castratie