Heusden & Altena

E Cuniculi

E Cuniculi

Encephalitozoon cuniculi is een parasiet die bij konijnen een aantal ziekten kan veroorzaken, waaronder toevallen en nierziekten. Een veel voorkomende aandoening die door E. cuniculi wordt veroorzaakt is het plotseling optreden van draainek, oftewel het scheefhouden van het hoofd.

Niet alle konijnen die dragers zijn van E. cuniculi vertonen symptomen van de ziekte. Vele zijn ogenschijnlijk gezond, maar kunnen dan wel andere konijnen besmetten. De parasiet wordt via besmette urine of van moeder op kind overgebracht en kan meerdere weken in de omgeving overleven. Op plekken waar veel konijnen bij elkaar leven, is de kans op infectie groot, zelfs als goede hygiëne in acht wordt genomen.

Verschijnselen

E. cuniculi kan zich op meerdere manieren manifesteren. Een veel gezien symptoom is de draainek, waarbij het konijn de kop naar 1 kant op draait en vaak ook alleen die kant oploopt. Soms is de rest van het lijf ook atactisch, waarbij een soort dronkemansgang wordt waargenomen. Naast het zenuwstelsel kunnen ook de nieren aangetast worden. Een konijn zal dan gaan afvallen en kan ook meer gaan drinken en plassen. E. cuniculi kan ook de interne structuren van het oog aantasten en (gedeeltelijke) blindheid veroorzaken, dit komt vooral voor bij konijnen die de parasiet van de moeder hebben gekregen tijdens de dracht.

Diagnose

Blootstelling aan de parasiet kan worden vastgesteld aan de hand van een bloedtest; in de ontlasting of urine kan worden gekeken of een konijn de parasiet ook uitscheidt. Deze testen zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Daarom wordt de diagnose vaak gesteld op basis van de verschijnselen.

Behandeling

E. cuniculi is te behandelen, maar het kan voorkomen dat ernstige gevallen niet op behandeling reageren. Belangrijk is wel dat de behandeling zo snel mogelijk wordt begonnen. Twijfelt u dus of uw konijn mogelijk besmet is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk.

Preventie

E. cuniculi is niet alleen besmettelijk voor konijnen maar kan ook voor andere soorten gevaarlijk zijn, zoals cavia’s die samen met konijnen worden gehouden. E. cuniculi besmet geen gezonde mensen, maar mensen met een ernstig verzwakte afweer doen er goed aan blootstelling te vermijden, omdat het bij hen gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het is belangrijk dat u bij een besmet konijn de omgeving goed reinigt met ontsmettingsmiddel om verspreiding te voorkomen. Andere konijnen die nog geen ziekteverschijnselen hebben kunnen preventief behandeld worden met een speciaal anti-parasitair middel.