Heusden & Altena

Progesteronbepaling voor juiste dektijdstip

progesteron bepaling

Loopsheid bij de hond

Gemiddeld wordt een hond een keer in de 6 maanden loops, bij sommige honden kan er tussen twee loopsheden langer zitten (soms wel tot een jaar). Tijdens de loopsheid is de teef maar een aantal dagen goed vruchtbaar.

Het optimale dektijdstip ligt meestal rond de 13 dagen na het begin van de loopsheid. Echter er is sprake van veel variatie. Sommige teven zijn al na 8-9 dagen goed vruchtbaar, andere teven pas na 18 dagen. Als er geen reu voorhanden is is het dektijdstip vaak moeilijk te bepalen. Daarnaast is het niet bij alle teven gemakkelijk vast te stellen wanneer ze begonnen zijn met de loopsheid.

Progesteronbepaling

In het bloed kunnen wij het progesterongehalte meten. Als er een eisprong plaats heeft gevonden zal het progesterongehalte in het bloed snel gaan stijgen. Aan de hand van de gevonden waarde geven wij u advies wanneer uw hond hertest moet worden of naar de reu kan.

De progesteronbepaling is met name nuttig bij honden die slecht laten zien wanneer ze loops zijn of al eerder gedekt zijn zonder drachtig te worden. Ook is het zinvol als de reu ver weg woont en de eigenaar van de reu niet wil dat de teef een aantal dagen bij de reu verblijft.

Praktische uitvoering

U maakt vanaf de 7de of 8ste dag van de loopsheid een afspraak om bloed te prikken. Wij bepalen de waarde in het bloed en binnen enkele uren geven wij u de uitslag door. Afhankelijk van de gevonden waarde kunnen er verschillende adviezen gegeven worden.

Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml :  na 2 dagen hertesten (soms zelfs na 3 dgn)

Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml :  na 1 dag hertesten

Progesteronwaarde 8-9 ng/ml:  de volgende dag dekken

Progesteronwaarde > 10 ng/ml:   dezelfde dag dekken

Vaak zijn er meerdere bepalingen nodig, de kosten worden per keer in rekening gebracht. Wij streven ernaar om zo min mogelijk op zondag te testen. Soms is dit echter wel wenselijk, de kosten zijn op zondag hoger als door de week of op het inloopspreekuur op zaterdag.